VVD


vvd

31-1-2008

Suriname moet bijzonder buitenland blijven

VVD-woordvoerder Hans van Baalen vindt dat de resterende Verdragsmiddelen voor Suriname (EUR 190 mln),die het land bij diens onafhankelijkheid van Nederland meekreeg, moeten worden aangewend voor het aflossen van de Surinaamse staatsschuld.

Dat verlaagt de jaarlijkse rentelasten die Suriname moet betalen en geeft het land de mogelijkheid zelf te bepalen hoe en wanneer het wil investeren in de eigen ontwikkeling. Het meesturen door Den Haag (zgn. sectorbenadering) leidt alleen maar tot fricties.

Tevens blijkt het niet mogelijk om de resterende Verdragsmiddelen binnen 5 jaar verantwoord uit te geven. De VVD wil af van de OS-relatie met Suriname en een volwassen band tussen twee onafhankelijke staten opbouwen. Hierbij kunnen Nederland en Suriname bijzondere partners zijn in Caricom en de Europese Unie. Nederland kan de Surinaamse rechtsstaat, het leger, de douane en de politie, desgewenst en gevraagd, ondersteunen. De culturele/taalgerelateerde, economische en toeristische samenwerking moet worden verdiept. Een betere controle op de Surinaamse luchthaven Pengel moet drugskoeriers onderscheppen voordat zij de reis naar Schiphol kunnen aanvaarden. De rechten van Surinaamse Nederlanders in Suriname op basis van de Toescheidingsovereenkomst mogen niet worden aangetast. De parlementen van Nederland en Suriname zouden een structurele samenwerking moeten aangaan want Suriname blijft een bijzonder buitenland waarmee we de banden moeten koesteren.

Donderdag 31 januari 2008