PvdA Europees parlement


Post blijft elke dag in de bus vallen

31 januari 2008

De postmarkt in Europa zal volledig open zijn vanaf 2011. Daar heeft het Europees Parlement vandaag mee ingestemd. De pakketpost was al geliberaliseerd, maar vanaf 1 januari 2011 gaat de markt ook open voor gewone briefwisseling - poststukken van minder dan 50 gram. Daarmee komt een einde aan een onderhandelingsproces van 15 jaar.

"Het waren lange en keiharde onderhandelingen en het was tot het allerlaatste moment spannend, maar we mogen tevreden zijn met dit resultaat", aldus PvdA- europarlementariër Lily Jacobs. "De post wordt ook na de liberalisering uiteraard minstens 5 dagen per week bezorgd en opgehaald, ook bij mensen in afgelegen of dunbevolkte gebieden."

In de nieuwe regeling blijven de minimumregels op het gebied van publieke dienstverlening overeind. Elke burger in de EU blijft het recht behouden om vijf dagen per week brieven en sommige andere poststukken te versturen of te ontvangen, tegen betaalbare prijzen, waar hij of zij ook woont. De sociaal-democratische fractie, PES, in het Europees Parlement heeft bovendien garanties weten af te dwingen op de bescherming van de postbezorgers. "Goede arbeidsomstandigheden en erkende sociale voorwaarden moeten ook door de nieuwe postaanbieders gegarandeerd worden. We blijven erop toe zien dat de postbezorgers niet zullen lijden onder deze liberalisering", zegt Lily Jacobs.

Bovendien heeft de sociaal-democratische fractie, PES, er voor gezorgd dat landen die nog niet klaar zijn voor een vrije markt, uitstel krijgen. Ook blijven alle nationale regelingen, die bepalen dat de braillepost voor blinden en slechtzienden gratis wordt bezorgd, gegarandeerd van kracht.

De liberalisering zal in twee fases worden doorgevoerd. Per 1 januari 2011 gaat de markt open in de oude EU-lidstaten en per 1 januari 2013 zijn de 12 nieuwe lidstaten aan de beurt. Ook landen met moeilijke geografische gebieden mogen gebruik maken van de 2 jaar uitstel. Nederland loopt overigens fors vooruit op deze nieuwe regelgeving: naar verwachting zal de markt volgend jaar al volledig worden opengesteld.

Lily Jacobs : "Dit was een van de langstlopende discussies in het Europees Parlement en voor de sociaal-democraten heeft de positie van de consument én de postbezorger daarin constant centraal gestaan."