Sociaal-Economische Raad

31 januari 2008
Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deelt de zorg van de SER-pensioencommissie over de mate waarin Nederlanders op de hoogte zijn van hun pensioen. Dat zei de bewindsman gistermiddag bij de presentatie van het rapport van de commissie over het pensioenbewustzijn in Nederland.

Het pensioenrecht heeft de afgelopen jaren veel veranderingen meegemaakt, benadrukte voorzitter Robin Linschoten van de pensioencommissie tijdens de presentatie. Tegelijkertijd is het aantal keuzemogelijkheden toegenomen. Daardoor wordt het voor mensen steeds belangrijker om te weten hoe ze er voorstaan wat betreft hun pensioen. Toch is het met het gemiddelde pensioenbewustzijn slecht gesteld.

Dat het pensioenbewustzijn gering is, komt niet alleen omdat de informatie soms moeilijk toegankelijk is. Veel mensen hebben ook gewoon geen zin om zich in dit onderwerp te verdiepen. Linschoten noemde dat herkenbaar, maar tegelijkertijd ook opvallend. Werknemers geven al snel een derde van hun inkomen uit aan hun oudedagsvoorziening: bijna 18 procent gaat op aan AOW-premie, 16 procent aan aanvullend pensioen. âJe ziet dat mensen die op microniveau elk dubbeltje omdraaien, helemaal niet weten dat hun allergrootste uitgave bestemd is voor hun oude dag.â

Linschoten pleitte voor een goede en inzichtelijke voorziening waar mensen kunnen zien hoe het met hun pensioen staat op die momenten waarop dat voor hen van belang is. Als ze van baan wisselen, voor zichzelf beginnen, gaan samenwonen, trouwen of scheiden kan dat consequenties hebben voor hun pensioen. Hij verwacht dat het pensioenregister, dat in 2011 in werking treedt die informatie zal kunnen leveren, maar hij waarschuwde wel dat dan ook het aanleveren en bijhouden van de gegevens door de pensioenverzekeraars goed zal moeten gebeuren.

Zowel Linschoten als Donner benadrukten dat voor veel Nederlanders het pensioen goed geregeld is: een flink deel van de bevolking heeft bovenop de AOW nog een aanvullend pensioen. Beiden spraken wel hun zorg uit over de situatie van de groeiende groep zelfstandigen zonder personeel. Deze ZZPâers vallen niet onder een collectieve pensioenregeling en moeten zelf hun aanvullende oudedagsvoorziening regelen.

Minister Donner beloofde het rapport zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer te sturen.

---

Op de foto: voorzitter Robin Linschoten (tweede van links) geflankeerd door commissieleden Gerard Verheij (VNO-NCW, links) en Chris Driessen (FNV). Geheel rechts: commissiesecretaris Hans van der Meer