Spelregels voetbal moeten anders

31/01/2008 14:05



Trendbox BV



Voetbalscheidsrechters moeten veel strenger worden, vindt ruim 40% van de Nederlandse bevolking en 45% van de voetbalfans daarbinnen. Daarnaast vinden zes op de tien Nederlanders dat er een videoscheidsrechter moet komen bij het voetbal. Een persoon die op basis van videobeelden (alsnog) kan ingrijpen op het veld. Onder voetballiefhebbers is de roep om een dergelijke official nog hoger: 75%. En ruim vier op de tien Nederlanders en voetbalfans pleiten voor een tweede scheidsrechter in het veld. Dit blijkt uit de Voetbalmonitor, een onderzoek dat bureau Trendbox heeft verricht onder een representatieve steekproef van 500 personen in de leeftijd van 16 jaar en ouder.

Wat moet er nog meer veranderen op het veld?
Bijna 40% van de Nederlanders (en zelfs 55% voetballiefhebbers) verwacht dat dit seizoen nog meer gele en rode kaarten getrokken zullen worden op de velden. En daar zou best wat mee gedaan kunnen worden. Zo vindt één op de vijf Nederlanders het een goed idee om bij drie gele kaarten of één rode kaart voor een ploeg de tegenstander een penalty te geven. Voetballiefhebber zien dit minder zitten; slechts 10% van hen is te porren voor dergelijke maatregelen. Bijna 15%, al dan niet voetbalfan, wil de buitenspelregel afschaffen terwijl bijna één op de tien Nederlanders (voetballiefhebbers iets meer) de aloude straatregel "drie corners is een penalty" als officiële spelregel wil invoeren.

Mannen- en vrouwenvoetbal
Twee op de tien Nederlanders en vrijwel eenzelfde aantal voetbalfans, vinden dat vrouwelijke voetballers ook in mannenteams moeten kunnen uitkomen. Voor een omgekeerde situatie is het draagvlak minder: 10% onder de Nederlandse bevolking en 6% bij de voetballiefhebbers. Wat vrouwenvoetbal betreft, zijn we nog enigszins afwachtend. Zo zou 20% van de Nederlanders en een kwart van de voetbalfans het leuk vinden om naar vrouwenvoetbal op televisie te kijken. Terwijl 15% en 13% van respectievelijk de Nederlandse bevolking en de voetballiefhebbers verwacht dat vrouwenvoetbal net zo populair zal worden als de mannelijke variant. Hup dames!

De kwaliteit van het Nederlandse voetbal
De overgrote meerderheid van de bevolking (ruim 90%) vindt het niveau van het voetbal in Nederland, zeker in vergelijking met het buitenland, niet bijzonder hoog. Voetballiefhebbers reageren enigszins genuanceerder in dit verband. En het Nederlands Elftal? Bijna eenderde van de bevolking gelooft niet in zijn/haar leven mee te maken dat het Nederlands Elftal wereldkampioen wordt. De voetbalfans zijn zelfs een stuk pessimistischer in dit opzicht: de helft van hen verwacht nooit het nationale elftal te kunnen huldigen als WK winnaar. En dan nog een tip voor de nieuwe bondscoach: bijna de helft van de Nederlanders en voetballiefhebbers vindt dat een goede trainer zelf moet hebben gevoetbald.

Het voetbal op RTL
Vanaf dit seizoen is het Eredivisie voetbal niet meer op Talpa (Tien) te zien maar op RTL. Van degenen die het voetbal op televisie volgen, toch ruim 40% van Nederland en bijna alle voetballiefhebbers, vindt de helft de uitzendingen op RTL leuker. De andere helft ziet geen verschil in dit verband.