Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


NPCF RVZ-advies: te weinig garanties

31 januari 2008

De NPCF vindt het advies van de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ) een belangrijke bijdrage aan de discussie over de toekomst van de AWBZ.

Sympathiek aan het voorstel is dat het een vereenvoudiging van de financiering van een belangrijk deel van de zorg zou betekenen. Langdurige zorg wordt niet langer betaald uit drie verschillende financieringsbronnen.

Het advies zou een einde kunnen brengen aan de huidige praktijk dat zowel patiënten als uitvoerders vaak niet weten of delen van de zorg vergoed moeten worden uit de Zorgverzekeringswet (Zvw), de AWBZ of de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Voor de Zvw zijn verzekeraars verantwoordelijk terwijl de WMO een taak is van de gemeenten. De AWBZ is een derde financieringsbron.

Burgers worden met hun zorgvragen vaak tussen beide uitvoerders heen en weer geschoven omdat die allebei proberen hun uitgaven zoveel mogelijk te beperken.

De NPCF stelt dat voor de invoering van de voorgestelde veranderingen, zoals de RVZ voorstelt, er garanties dienen te zijn dat de zorgverzekeraars daadwerkelijk in staat zullen zijn om de kosten te beheersen. De uitgaven voor de AWBZ zijn de afgelopen jaren alleen maar gestegen. Als het de zorgverzekeraars niet zou lukken die trend te doorbreken heeft dat onvermijdelijk premiestijging voor burgers tot gevolg.

Tevens moet er voor worden gewaakt dat in het voorgestelde stelsel door de verzekeraars ingekocht wordt op basis van kwaliteit en dat niet de doelmatigheid de bepalende factor wordt.

Daar waar volgens het advies van de RVZ delen van de AWBZ worden overgeheveld naar de WMO, verlangt de NPCF zekerheid ten aanzien van de uniformiteit in de zorgverlening door gemeenten. In de huidige uitvoeringspraktijk van de WMO schort het daar behoorlijk aan en lijkt bij veel gemeenten kostenbeheersing belangrijker te zijn dan zorgvuldige zorg.

'Al met al bevat het RVZ-advies veel positieve suggesties, maar voordat tot invoering besloten kan worden zal er nog flink nagedacht moeten worden over de effecten voor cliënten in de praktijk', aldus NPCF-directeur Iris van Bennekom. 'Veranderingen moeten voor patiënten verbeteringen betekenen en niet nog meer onduidelijkheid en verwarring creëren waar de financiering van de zorg momenteel mank aan gaat.'