Rechtbank Breda


2,5 jaar cel voor branden Zevenbergen

De rechtbank Breda heeft een 19-jarige man uit Zevenbergen veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 voorwaardelijk, voor brandstichting in een groot aantal voertuigen in zijn woonplaats.

In de nacht van 8 juli 2007 werd in het centrum en in de wijk Krooswijk in Zevenbergen brand gesticht in 22 personenauto's, een brommobiel en een bus. De branden ontstonden alle aan de voorzijde van de voertuigen. Verdachte vertelde aan vrienden dat hij de branden had gesticht door aanmaakblokjes in de grill van de auto's te leggen en deze vervolgens aan te steken. Op de terechtzitting ontkende hij de brandstichtingen, hij zou dit alleen hebben verteld om stoer te doen. Op basis van de aangiften, de getuigenverklaringen van vrienden van de verdachte, telefoontaps en observaties van de politie acht de rechtbank echter bewezen dat de 19-jarige man deze branden heeft gesticht.
De brandstichtingen veroorzaakten grote materiële schade in Zevenbergen. In één geval ontstond ook gevaar voor personen, doordat de brand oversloeg op een woning. Dit alles heeft ook geleid tot gevoelens van angst bij de bewoners van met name Krooswijk. De rechtbank neemt dit de verdachte zeer kwalijk, en acht de door de officier van justitie gevorderde gevangenisstraf van 30 maanden dan ook op zijn plaats. De man had al een strafblad, en was ook al vaker veroordeeld voor brandstichting.

In totaal hebben 17 gedupeerden van de autobranden in dit strafproces een schadevergoeding gevorderd. De rechtbank heeft 11 vorderingen geheel of gedeeltelijk toegewezen. De overige schadeclaims zijn niet-ontvankelijk verklaard omdat ze te ingewikkeld zijn of onvoldoende onderbouwd. Deze claims kunnen nog wel worden voorgelegd aan de civiele rechter.

Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 31 januari 2008 Naar boven