Gemeente Achtkarspelen

PERSBERICHT

2007/JM08

Buitenpost, 31 januari 2008

NOFA-gemeenten krijgen E 70.000 voor verminderen regels

De vier NOFA-gemeenten (Achtkarspelen, Dantumadeel, Dongeradeel en Kollumerland c.a.) hebben van SenterNovem ieder E 17.000 subsidie gekregen. Het geld is bestemd voor een project om de regelgeving te verminderen. De grote hoeveelheid regels veroorzaakt bij veel gemeenten een zware administratieve lastendruk.

In totaal krijgen de NOFA-gemeenten bijna E 70.000. De subsidie dekt 75% van de kosten van het project. Elke gemeente draagt zelf 25% bij. Dit komt neer op E 5.638 per gemeente.

De NOFA-gemeenten laten zich adviseren door Pro Facto. Pro Facto is een bureau van de Rijksuniversiteit Groningen, gespecialiseerd in juridisch en bestuurskundig onderzoek en advies. In de visie van Pro Facto zijn regels er niet voor niets. Regels dienen een belang en kunnen dus niet zomaar afgeschaft worden. Maar je kunt wel anders omgaan met regels. Door bijvoorbeeld een vergunning te veranderen in een algemene regel waar iedereen zich aan dient te houden. Wie bijvoorbeeld een evenement wil organiseren hoeft dit dan alleen nog maar te melden bij de gemeente. Een vergunning aanvragen is niet meer nodig. Ambtenaren hoeven dan geen ingewikkelde vergunningaanvraag af te handelen. Zij kunnen zich meer concentreren op advies, controle en handhaving.