Ingezonden persbericht


Sevenum, 31 januari 2008

Boerderijverkoop is koploper in groei biologisch

Vandaag, 31 januari, zal het Convenant Biologische Marktontwikkeling ondertekend worden. Partijen streven ernaar om de omzet jaarlijks met 10% te laten groeien. Stichting Biologisch Goed Van Eigen Erf, de organisatie die boerderijverkoop stimuleert, verwacht dat de biologische omzet via dit kanaal met minstens 20% zal groeien. Zij baseert zich op eerdere halfjaarcijfers uit 2007 van de Biomonitor waarin boerderijverkoop, als koploper, 23% groeide. Supermarkten behaalden in deze periode een groei van 15%. Om de groei in deze sector te stimuleren presenteert Biologica op 6 februari a.s het handboek "directe verkoop van boerderijproducten" tijdens de BioVakbeurs.

Het handboek, dat is geschreven door Land&Co, Stichting Van Eigen Erf en het Centrum Biologische Landbouw, bevat praktische tips en voorbeelden over boerderijverkoop zoals regelgeving, klantenwinning, winkelinrichting, websites en onderlinge samenwerking. Algemene conclusie: het meest succesvol zijn ondernemers die klanten "pure producten met het gezicht van de boer bieden".

Internet belangrijke aanjager voor boerderijverkoop

Een kwart van alle biologische boeren verkopen hun producten direct aan de consument via boerderijwinkels, boerenmarkten en inmiddels ook via internet. Volgens Stichting Van Eigen Erf zal internetverkoop een belangrijke aanjager zijn voor de groei van boerderijverkoop omdat producten hiermee voor iedereen beschikbaar komen. Mensen hoeven hierdoor niet meer naar de boer, maar de boer komt naar de klant. Vooral voor drukbezette tweeverdieners is dit een uitkomst. Inmiddels is er een vrijwel landdekkend netwerk van boerenwebwinkels in Nederland gerealiseerd.

Meer informatie over boerderijverkoop: www.vaneigenerf.nl

Meer info over BioVak, de vakbeurs voor biologische land- en tuinbouw: www.biovak.nl

Het handboek is op de BioVakbeurs te verkrijgen. Daarna kan het handboek gedownload worden van www.biologica.nl/boerentuinder of besteld worden via www.biologischelandbouw.org

Einde persbericht

Noot voor de redactie /