Bijdrage voor bibliotheekdiensten rond mediawijsheid

31/01/2008 14:49



Procesbureau Bibliotheekvernieuwing



Bibliotheken in Amsterdam, Gelderland, Flevoland en Haarlemmermeer gaan, samen met onderwijsinstellingen, flink aan de slag met diensten rond mediawijsheid dankzij een bijdrage van de InnovatieStimulans Bibliotheekvernieuwing.

De InnovatieStimulans Bibliotheekvernieuwing, een rijksbijdrage van 1,6 miljoen euro, is bedoeld om vernieuwende activiteiten van bibliotheken te stimuleren, waarbij de gemeente de opdrachtgever is en die ook door andere bibliotheken ingezet kunnen worden. Het thema was deze keer mediawijsheid. Veel bibliotheken zonden projectvoorstellen in. Welke projecten 'in de prijzen vielen' maakte juryvoorzitter en hoogleraar Informatiewetenschap John Mackenzie Owen vandaag bekend op een feestelijke bijeenkomst in Den Haag. De bijdragen gingen naar de Community media centers in Amsterdam, Mediawijs in Flevoland, het VMBO-project Life story in Gelderland en HuiswerkCentrale.nl in de Haarlemmermeer.

Community media center - Amsterdam
De Amsterdamse bibliotheek OBA bundelt de krachten met het Nova Esprit College, het TV programma NOVA en het kunst en cultuurprogramma van 'Koers Nieuw West' om zes 'community media centers' in bibliotheken in Amsterdam Nieuw West in te richten. De bibliotheekvestigingen worden ingericht als wijkcentra waar nieuwe mogelijkheden worden aangeboden voor het gebruik en de productie van media. Bibliotheekmedewerkers worden opgeleid tot mediacoaches. Het onderwijsconcept dat met de partners en ondersteund door het lectoraat cultuureducatie van de Hogeschool wordt ontwikkeld, komt ook beschikbaar voor bibliotheek, onderwijs en professionals.

Mediawijs in Flevoland - Flevoland
De twee Flevolandse basisbibliotheken en de Stichting Flevolandse Bibliotheken (SFB), ontwikkelen in het project 'mediawijs in Flevoland' een aantal programma's waardoor burgers vaardigheden wordt bijgebracht om een betere aansluiting te vinden op de huidige gemedialiseerde samenleving. Hiertoe wordt de content van bibliotheken gecombineerd met de inzet van mediacoaches en elektronische leeromgevingen en 'life-events'. De bibliotheken werken in het project samen met onderwijsinstellingen, Seniorweb, verenigingen voor dorpsbelangen en instellingen voor sociaal-maatschappelijk werk.

Life story - Gelderland
De bibliotheek Gelderland Zuid (Nijmegen) ontwikkelt samen met bibliotheek Arnhem, Coda Apeldoorn en VMBO-scholen een multimediaal leerprogramma voor de VMBO-bovenbouw. Dit gebeurt op basis van het eigen levensverhaal van de leerlingen en de door hun gedroomde toekomst. De website heeft de uiterlijke kenmerken van een Hyves- of MySpace-achtige omgeving en is gericht op het zoeken en op waarde beoordelen van informatie, lezen, schrijven, debatteren, interviewen; nadenken over de toekomst; verbeelding stimuleren en eigen mening ontwikkelen. Met veel aandacht voor privacy- en veiligheidsaspecten: wat zet je over jezelf op internet en wat niet?

HuiswerkCentrale.nl - Haarlemmermeer
HuiswerkCentrale.nl biedt portals voor middelbare schoolleerlingen, voor docenten en voor kennismakers. Scholieren van 12 tot 20 jaar kunnen zoeken in gecontroleerde sites. Leraren kunnen pagina's maken voor hun vakgebied en klas. De kennismakers, bibliothecarissen, kunnen verbindingen leggen en nieuwe onderwerpen en vakken creëren. Kennis wordt gebundeld en hergebruikt, een forum en chatfunctie is toegevoegd, kortom: in dit project bundelen docenten, leerlingen en bibliothecarissen hun kennis. De website sluit aan bij schoolbieb.nl, de website vanuit alle bibliotheken voor het primair en voortgezet onderwijs.

De ISB is ontstaan vanuit de samenwerking van de rijksoverheid, provincies, gemeenten en de bibliotheekbranche bij de bibliotheekvernieuwing. Op de bijeenkomst spraken dhr. J. Franssen, voorzitter Stuurgroep Bibliotheken en commissaris van de koningin van de provincie Zuid-Holland, dhr. W. Kuiper, lid van de directieraad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en dhr. J.-E. van der Putten, directeur van de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Er werd een film vertoond die liet zien wat voor moois er is ontstaan met de bijdragen uit de vorige editie van de ISB.

Achtergrond
De bibliotheeksector is al enige jaren bezig met een grote vernieuwingsoperatie. Het vernieuwingsproces speelt zich vooral op lokaal niveau af. Daar merkt de gebruiker dat de bibliotheek verandert. De laatste jaren groeit de bibliotheek in haar rol als multifunctionele instelling. Ze werkt steeds meer samen met instellingen op het gebied van onderwijs, cultuur, sociale cohesie, inburgering, etc. Naast de traditionele taken op het vlak van lezen en literatuur komt steeds meer de nadruk te liggen op de informatieve functie van de bibliotheek. Juist om dit soort ontwikkelingen extra te stimuleren is de ISB in het leven geroepen.

Naast de vernieuwingen die in de bibliotheek plaatsvinden heeft ook de gemeente een meer actieve rol gekregen. Als opdrachtgever van het bibliotheekbeleid is de gemeente verantwoordelijk voor de versterking van de lokale betrokkenheid. De ISB is ontstaan op initiatief van de VNG om het gemeentelijk opdrachtgeverschap een extra impuls te geven.

De jury voor de ISB 2008 bestond uit de heer J. Mackenzie Owen, hoogleraar Informatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam: onafhankelijk voorzitter, de heer H. Koetje, burgemeester Gemeente Twenterand, Lid Culturele Commissie VNG, voormalig Commissaris voor de Media, mevrouw M. de Meijer, voormalig gedeputeerde provincie Groningen en mevrouw A.Verwijs, voormalig directeur Openbare Bibliotheek Capelle aan de IJssel.





http://www.bibliotheekvernieuwing.nl