Partij van de Arbeid

Geen kind in de cel

31-01-2008 02:41

De Ministerraad heeft ingestemd met een voorstel van staatssecreatris Albayrak en minister Hirsch Ballin om gedwongen vertrek van vreemdelingen met minderjarige kinderen voortaan te doen vanuit een lokatie waar de vrijheid van de gezinnen niet ontnomen wordt. PvdA-kamerlid Hans Spekman: Albayrak stelt hiermee duidelijk dat kinderrechten boven alles gaan.

De PvdA pleit al langer voor een humaan asielbeleid, waarbij zeker kinderen niet zomaar in een cel worden geplaatst. Geen enkel kind hoort in een cel. De PvdA dringt daarom al lange tijd aan op het tot een absoluut minimum beperken van het in bewaring stellen van kinderen. Het nieuwe beleid is totaal in de geest van het Kinderrechtenverdrag. We hebben echt de ambitie om die detentie tot het minimale terug te brengen of te voorkomen, aldus Albayrak.

Kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers werden in Nederland tot op heden soms voor langere tijd opgesloten, tot een maximum van meestal een half jaar. Volgens het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind mag bewaring alleen worden toegepast als uiterste maatregel en voor zo kort mogelijke duur.

Daarom hebben staatssecretaris Albayrak en minister Hirsch Ballin in het belang van het kind al eerder besloten om de toepassing van de bewaring in deze situaties zoveel mogelijk te beperken. In een brief aan de Tweede Kamer werken zij hun uitgangspunt nader uit:

In plaats van inbewaringstelling krijgen de kinderen te maken met vrijheidsbeperkende maatregelen, zoals een intensieve meldplicht. Pas in de laatste periode voorafgaande aan het vertrek kan worden overgegaan tot inbewaringstelling. Op deze wijze wordt zoveel mogelijk een alternatief geboden voor de toepassing van vreemdelingenbewaring op gezinnen met minderjarige kinderen.

Alleen als het echt nodig is, kan een kind dus voor maximaal twee weken in bewaring worden gesteld. Albayrak: 'We doen het liever helemaal niet.' Toch zijn er soms redenen voor. Zo kan het handig zijn als ze kort voor vertrek een paar nachten in de buurt van Schiphol zitten. En soms zijn er indicaties dat mensen zich willen onttrekken aan uitzetting.

Hans Spekman, Tweede-Kamerlid voor de PvdA en woordvoerder asielbeleid, is tevreden met het besluit: Voor kinderen die met ouders vastgezet worden is dit zeker goed nieuws. Albayrak stelt met dit voorstel duidelijk dat kinderrechten boven alles gaan. Wel moet er nog een oplossing komen voor alleenstaande asielzoekende kinderen die opgesloten worden. We kunnen pas echt tevreden zijn als ook dat geregeld is.

Lees hier de brief van Albayrak en Hirsch Ballin aan de Tweede Kamer