Gemeente Breda

Winnaar duurzaam concept voor Via Breda bekend gemaakt tijdens inspirerend congres Gebakken Groen

Tijdens het congres Gebakken Groen op woensdag 30 januari in Mezz zijn de winnaars bekend gemaakt van het studieproject Uitgerekend op een duurzaam spoor.

De eerste prijs is toegekend aan het concept Eco-Social Development. De tweede prijs ging naar het concept Relaxation and Wellness. BredArena ontving de publieksprijs. Wethouder Willems van milieu: `De uitwisseling van kennis en ervaring in dit project tussen gemeente, projectontwikkelaar en hogeschool zorgde voor verrassende inzichten en dat heeft geleid tot brede visies op het plangebied Drie Hoefijzers-Noord.' Aan het congres namen 150 afgevaardigden van overheden, bedrijven en scholen deel.

Resultaat congres

Naast het studieproject werden afspraken gemaakt voor een agenda om nieuwe toepassingen van groen te stimuleren. De provincie Noord Brabant stelt programma's open waar gemeenten op kunnen inschrijven voor vernieuwende projecten met veel vegetatie. De Gemeente Breda gaat meer kennisprojecten opzetten over vegetatiedaken en Avans biedt ook volgend jaar de duurzaamheidsmodule aan. Het congres Gebakken Groen werd door alle partijen gezien als een waardevol initiatief.

Uitgerekend op een duurzaam spoor

Het congres is het eind van het studieproject `Uitgerekend op een duurzaam spoor' van de Gemeente Breda, projectontwikkelaar AM en Avans Hogeschool. 25 studenten uit binnen- en buitenland van Avans Hogeschool hebben het afgelopen half jaar de mogelijkheden van groene daken bij de spoorzone in Breda (Via Breda) onderzocht en zes concepten uitgewerkt voor het gebied Drie Hoefijzers Noord.

Het winnende concept biedt het inzicht van de geluiddempende werking van vegetatie. Deze optie wordt zeer serieus meegenomen in de ontwikkelplannen voor het gebied Drie Hoefijzers-Noord. Door de jury werd belang gehecht aan de technieken rond wind- en warmte-energie en de verfijnde manier waarmee openbaar en particulier groen een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van de wijk. Alle partijen waren het erover eens dat de opvang van water, de energiebesparing en het koelere klimaat in de buurt belangrijke voordelen bieden in het licht van de klimaatverandering.

Groene daken in Breda

In Breda worden vegetatiedaken zeer nadrukkelijk ingebracht in stedelijke plannen om meer groen in de stad te brengen, water op te bergen en als middel op weg naar energieneutrale bouw. `Kortom, daar waar vegetatiedaken een meerwaarde hebben, proberen we ze erop te krijgen,' aldus wethouder Willems. Als je de voordelen op een rijtje zet, moeten vegetatieoplossingen veel vaker gebruikt worden. Door gezamenlijk onderzoek te doen naar innovatieve oplossingen wordt het mogelijk duurzaamheid te borgen in het ontwikkelingsproces en zo de integrale plankwaliteit te verbeteren. De woonkwaliteit voor de toekomstige bewoners van Drie Hoefijzers-Noord, maar ook de kwaliteit van leven in de stad, nemen hierdoor toe. En dat is weer goed voor de biodiversiteit in de stad.

Breda, 31 januari 2008

Bijlage

Een korte beschrijving van de winnende concepten:


* Winnaar: A vision of Eco-Social Development Een samenhangend en leefbaar gebied creëren waarbij sprake is van een combinatie van sociale en economische elementen. Op deze manier ben je in staat de Drie Hoefijzers te transformeren in een modern stedelijk gebied dat uitstekend aansluit bij haar directe omgeving. Om dit te bereiken is gezocht naar elementen die het gebied zowel herkenbaar als verrassend maken. Het typische Nederlandse straatbeeld wordt gecombineerd met gebouwen die historische elementen bevatten en `greenhouses' die energie moeten leveren. Groene daken moeten het geheel een extra impuls geven. Om het gebied extra aantrekkelijk te maken voor haar gebruikers, is een 70 meter hoog kantoorgebouw opgenomen. Dit gebouw voorziet met behulp van wind en zon in haar eigen energievoorziening. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor non-consumptieve doeleinden zoals spoelwater voor het toilet.
* Tweede prijs: Relaxation and Wellness
Dit concept is gebaseerd op het idee van wellness en ontspanning. Beleving van deze aspecten staat in dit project centraal en komt tot uiting in het toepassen van natuurlijke aspecten in de ontwikkeling van de gebouwen en de ruimten daartussen, door duurzame oplossingen voor energie, water en afvalmanagement te gebruiken dat voordeel oplevert voor comfort, gebruik, milieu en economie. Bovenal moet het een omgeving worden waar het aantrekkelijk is om deel van uit te maken. Dit wordt bereikt door open ruimtes te creëren, gebruikersgroepen te mengen en activiteiten te bieden die de doelgroepen aanspreken op het gebied van Relaxation en Welness.

* Publieksprijs: Bredarena
Het verbinden van mensen, in het bijzonder de mensen die in het gebied werken en diegene die er wonen, staat in dit concept centraal. Dit wordt gedaan door de gebouwen in een Arena-vorm te plaatsen, onderling te verbinden en publieke ruimtes te creëren. Een skyfarm, een verdiepingtellend glazen gebouw met binnentuinen, is hier een voorbeeld van. Dit gebouw is langs het spoor geplaatst, zodat het met de aanliggende gebouwen een geluidsbarrière vormt. Duurzaamheid krijgt in dit concept veel aandacht. Zo zijn oplossingen bedacht voor: de geluidsoverlast, de luchtkwaliteit, de risico's met betrekking tot het spoor, het watermanagement, het ecologische systeem, de energievoorziening en het energiegebruik, de sociale aspecten en de economische gevolgen.