Gemeente Enschede

Regels toegankelijkheid taxi's binnenstad verscherpt

Met ingang van 1 februari 2008 worden de regels voor toegankelijkheid van de taxi's in de Enschedese binnenstad tijdens uitgaansavonden en evenementen verscherpt. Ook wordt er door de politie op toegezien dat deze regels daadwerkelijk worden nageleefd. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft onlangs besloten deze regels te verscherpen omdat hier geregeld onduidelijkheid over is en dit leidt tot overlast voor bewoners en bezoekers in de binnenstad.

Standplaatsen
Tijdens de uitgaansavonden (donderdag, vrijdag en zaterdag) en evenementen mogen taxi's alleen gebruik maken van de volgende in- en uitstapplaatsen:

1. Oude Markt (rechts naast de Grote Kerk)

2. Holland Casino

3. Hoedenmakerplein

4. Stationsplein

Rijroute tijdens uitgaansavonden en evenementen op de Oude Markt Tijdens de donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond is de standplaats aan de Oude Markt toegankelijk tussen 23.00 uur en 6.00 uur. De aanrijdroute hiervoor loopt vanaf de Brammelerstraat via de Marktstraat naar de Oude Markt. De afrijdroute loopt vanaf de Oude Markt via Marktstraat naar zowel de Korte Hengelosestraat als Korte Haaksbergerstraat. Bij grote evenementen zal de instap/uitstapplaats aan de Oude Markt komen te vervallen en blijven de overige standplaatsen beschikbaar. Bij kleine evenementen zal na afloop van het evenement de standplaats uitwijken naar de plek voor de Jacobuskerk.

Afspraken
Iedereen is gebaat bij een ordelijk, veilig en goedlopend taxivervoer in het stadscentrum. Alle deelnemende partners van het taxibesluit dringen er op aan dat een ieder zich houdt aan de gemaakte regels. De belangrijkste regels zijn:
o Wijk niet af van de geldende route
o Sta alleen stil op de halte(stand)plaatsen
o Matig uw snelheid
o Bevorder de veiligheid
o Het gebruik van de Wenninkgaarde en andere plaatsen in en rondom het stadserf, als plaats om klanten te laten in- en uitstappen, is niet toegestaan.

Sanctieregime
Wanneer een chauffeur van een taxi zich niet houdt aan de gemaakte afspraken, zal de politie hierop handhaven. Dit houdt in dat: o na de eerste overtreding geeft de politie een waarschuwing in de vorm van een gele kaart;
o na de tweede overtreding geeft de politie een rode kaart op het kenteken van de taxi waarin de chauffeur die deze overtreding begaat, zich bevindt. Het College van B&W trekt vervolgens de ontheffing in van het kenteken van de taxi waarmee deze overtreding is begaan, die toegang geeft tot het stadserf tijdens uitgaansavonden, voor de duur van 1 week.
o nadat de politie een derde overtreding heeft geconstateerd binnen een half jaar na de tweede overtreding, trekt het College van B&W de ontheffing in van de in overtreding zijnde taxi die toegang geeft tot het stadserf tijdens uitgaansavonden, voor de duur van 6 weken.

Het niet houden aan de regels kan grote gevolgen hebben voor de taxi en het taxibedrijf. Inmiddels heeft de gemeente alle taxibedrijven geïnformeerd over de aangescherpte regels. Ook zal de politie er samen met de gemeente voor zorgen dat bezoekers van de binnenstad op de hoogte gebracht worden van de genomen regels. Op deze wijze zorgen we er samen voor dat de binnenstad van Enschede goed en veilig toeven is voor bewoners, bezoekers en taxi's!

31 januari 2008