Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Schotse Hooglanders uitgezet in het Geuzenbos

11 januari 2008
Eind december is in het Geuzenbos een groep Schotse Hooglanders losgelaten. In het Zuidelijk deel van het bos kun je oog in oog komen te staan met de oerdieren. Net als alle runderen stammen de Schotse Hooglanders af van het oeros, een groot wild rund welk begin 17de eeuw is uitgestorven. Hooglanders staan nog relatief dicht bij het oeros en zijn daardoor prefect in staat om zijn plek in de wildernis in te nemen.

Er is begonnen met een kleine groep van drie dieren en gedurende de komende wintermaanden zal deze groep langzaam worden uitgebreid. Door hun gegraas en gesnoep zullen zij ervoor zorgen dat er een open en gevarieerd landschap ontstaat en behouden blijft.

Mozaïek in de natuur schotsehooglanders.jpg (43 Kb) Komend voorjaar zullen hier tal van bloemen van profiteren door op te komen in een oude hoefafdruk of op een plek waar zich eerst een dikke grasmat bevond. Op hun beurt trekken deze bloemen weer tal van insecten aan, waar weer vogels op af komen. Zo spelen grote grazers als Schotse Hooglanders of Koniks een cruciale rol in een hoop natuurgebieden. Ze weten bosverjonging tijdelijk te remmen terwijl bestaande bossen weer worden opengebroken. Hierdoor ontstaat er een mozaïek van allerlei verschillen planten, bloemen struiken en bomen.

Geuzenbos: open en toegankelijk
Grote grazers zorgen ervoor dat de natuur niet verruigt en dichtgroeit. En hiervan profiteert niet alleen de natuur maar ook de mens. Schotse hooglanders houden een gebied open en toegankelijk. U wordt dan ook van harte uitgenodigd om in dit vrij toegankelijke natuurgebeid te komen struinen en te genieten van al het moois wat het Geuzenbos u te bieden heeft.