Veilig Amsterdam


Amsterdamse jongeren: Veiligheid op school grootste issue

JAA thermo


* Veilig in en om school

31 januari 2008

âAmsterdamse jongeren vinden veiligheid op school grootste issue voor 2008â. Dat is de uitkomst van de âJAA! Thermometerâ, een peiling die JAA! (Jongeren Actief voor Amsterdam) jaarlijks houdt onder meer dan 250 Amsterdamse jongeren.

Ook de ongezonde levensstijl van jongeren en misbruik van gegevens op internet worden door jongeren genoemd als zorgwekkende trends. Aangescherpte beveiliging op school, gemengd wonen en de afname van het aantal schoolverlaters worden door jongeren als positieve trends gezien. Â

Wat is de âJAA! Thermometerâ?
JAA! brengt vanaf 2008 jaarlijks de âJAA! Thermometerâ uit. In deze thermometer staan de meest positieve en de meest negatieve trends in Amsterdam volgens ruim 250 Amsterdamse jongeren van het Vmbo, Havo, Vwo en MBO.Â

Resultaten trendonderzoek
Welke zorgwekkende en hoopvolle trends zien Amsterdamse jongeren? De belangrijkste positieve trend is dat Amsterdamse jongeren tevreden zijn over de aangescherpte beveiliging op scholen in Amsterdam. Kluiscontroles, schoolpasjes, automatische hekken, en beveiligingscameraâs; jongeren voelen zich door deze maatregelen veiliger op school. Dat de beveiligingsmaatregelen nodig zijn, komt tevens als resultaat naar voren; jongeren vinden het zorgwekkend hoeveel criminaliteit er is op middelbare scholen in Amsterdam.

Tevens maken ze zich druk om het aantal jongeren dat een wapen op zak heeft, veiligheid voor fietsers in Amsterdam, de ongezonde levensstijl van jongeren, en misbruik van gegevens op internet. Daartegenover staat dat jongeren tevreden zijn over de hoeveelheid politie op straat, opgeknapte wijken en de toename van gemengde wijken.

JAA! grijpt de resultaten van de thermometer aan om de Gemeente Amsterdam en maatschappelijke organisaties in 2008 te adviseren over hun beleid en activiteiten. Het eerste thema dat wordt aangepakt is âde ongezonde levensstijl van jongerenâ. Zoân 30 jongeren gaan zelf op pad om te onderzoeken of het aanbod van sportactiviteiten voor jongeren voldoet aan de vraag van jongeren. Daarnaast worden er twee activiteiten georganiseerd rondom de themaâs âveiligheid op schoolâ en âmisbruik van gegevens op internetâ.

Wat is JAA!
JAA! is een groep jongeren van 12 tot 23 jaar die aan gemeentelijke diensten en maatschappelijke organisaties gevraagd en ongevraagd advies geeft over onderwerpen waar Amsterdamse jongeren zich mee bezighouden. Al vijf jaar organiseert JAA! activiteiten en acties rond de belangrijkste jongerenonderwerpen, als veiligheid, vrijetijdsvoorzieningen, alcohol & drugs, de financiële positie van jongeren, deurbeleid bij uitgaansgelegenheden en de multiculturele stad.
Meer informatie over deze projecten is te vinden op www.jongamsterdam.nl.