Gemeente Cromstrijen


Basisadministratie persoonsgegevens Cromstrijen op orde

31-01-2008

De gemeente Cromstrijen heeft de controle van de persoonsgegevens uit de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) achter de rug. De controle bestond uit 3 onderdelen. Voor alle 3 de onderdelen kwam Cromstrijen positief uit de bus.

De GBA
Geboorte, verhuizing, huwelijk, vertrek naar het buitenland, overlijden: de GBA bevat alle algemene persoonsgegevens en wijzigingen daarop, van de wieg tot het graf. Van elk lid van de Nederlandse bevolking wordt in de GBA een elektronische persoonslijst aangelegd. De 'G' van GBA staat voor 'gemeentelijk'. Dat betekent niet dat de GBA alleen voor gemeentelijk gebruik is, maar wel, dat het de gemeente is die de persoonsgegevens van de Nederlandse bevolking verzamelt, registreert en onderhoudt. Bij het gemeentelijk loket doen inwoners dan ook aangifte van bijvoorbeeld geboorte of overlijden.

Controle GBA-gegevens
De kwaliteit van de GBA valt of staat met de manier waarop de gemeente de gegevens verwerkt. Het is van belang dat de GBA-gegevens actueel en juist zijn. Elke drie jaar vindt er een controle bij gemeenten plaats. Daarmee wordt nagegaan of de GBA-gegevens inhoudelijk correct zijn en of gemeenten procedures op de juiste wijze uitvoeren. De GBA-controle bestaat uit drie onderdelen. In het inhoudelijke deel vindt een administratieve controle plaats op de inhoudelijke juistheid van de gegevens die zijn opgenomen op de personeelslijsten in de GBA. In het procesmatige deel worden de processen rondom de opslag van gegevens getoetst. In het privacydeel wordt getoetst hoe de gemeente omgaat met de privacy van persoonsgegevens.

Met vlag en wimpel geslaagd
De gemeente slaagde voor alle 3 de controles. Dit betekent dat zij haar GBA-gegevens op orde heeft. De beveiliging van gegevens, in het bezit zijn van een actueel beveiligingsplan en het op de juiste wijze verwerken van gegevens zijn belangrijke eisen bij de controle van de persoonsgegevens uit de GBA. Waar de politie een keurmerk afgeeft voor veilig wonen, geldt het slagen voor de GBA-controle als keurmerk voor kwaliteit en rechtmatig gebruik van de persoonsgegevens uit de GBA.