Vereniging VNO-NCW

Ondernemers: grote zorgen over Natura 2000

31 januari 2008 - De invoering van Natura 2000 (Nederlandse bijdrage aan Europese netwerk van natuurgebieden) moet "haalbaar en betaalbaar" zijn. Langdurige vergunningprocedures moeten worden vermeden en naast ecologische belangen moet ook voldoende rekening worden gehouden met de belangen van ondernemingen. VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland hebben grote zorgen of dat wel gaat gebeuren. De ondernemingsorganisaties zeggen dit in de aanloop naar het overleg in de Tweede Kamer over Natura 2000.

Natuurgebieden vertegenwoordigen belangrijke waarden. Natuur draagt bij aan een aantrekkelijk klimaat om in te wonen, te werken en te recreëren. De organisaties onderschrijven dat, maar pleiten wel voor een goede balans tussen ecologie en economie. Zij zijn er niet gerust op dat in de beheerplannen die straks per gebied worden opgesteld voldoende waarborgen aanwezig zijn voor het goed meewegen van de economische belangen. Veel ondernemingen verkeren nu in grote onzekerheid. Daar moet snel een einde aan komen, aldus de ondernemingsorganisaties.

Het vaststellen van de begrenzing van de Natura 2000-gebieden en van de natuurdoelen moet gekoppeld worden aan de beheerplannen, waarin komt te staan wat wel en niet mag. Pas als deze gevolgen bekend zijn, zo vinden de organisaties, kan pas besloten worden over begrenzing en doelen. De minister wil de twee laatste op korte termijn gaan vaststellen en pas veel later (er is in principe drie jaar beschikbaar voor het opstellen van de beheerplannen) de beheerplannen. De minister neemt onnodig veel risico's dat eenmaal vastgestelde besluiten achteraf moeten worden teruggedraaid met alle dubbele procedures van dien. In het voorstel van de ondernemingsorganisaties kunnen op een zorgvuldiger manier de afwegingen worden gemaakt en wordt de procedure overzichtelijker en efficiënter. Inmiddels hebben ook veel provincies hiervoor gepleit. De ondernemingsorganisaties begrijpen dan ook niet dat de minister nog steeds niet hiertoe heeft besloten.

Het baart de organisaties verder grote zorgen, dat de minister voor de in het verleden aangekondigde bereidheid om de natuurdoelen eventueel te heroverwegen (in het geval deze niet haalbaar en betaalbaar zouden zijn) nu de deur bijna dicht heeft gegooid. Zij heeft de Tweede Kamer gemeld dat alleen in "een incidenteel geval" en als "een uiterst middel voor een uitzonderlijke situatie" heroverweging mogelijk is.

Tot slot wijzen de organisaties op de vele vergunningprocedures die het aanwijzen van de Natura 2000 gebieden naar verwachting zullen veroorzaken. Ondernemingen moeten zelf aantonen dat hun plannen geen nadelige gevolgen hebben. Onduidelijk is hoe aanvragen worden getoetst. Ondernemingen krijgen dan te maken met veel extra kosten en lange en complexe procedures. De overheid dient zich tot het uiterste in te spannen om de administratieve lasten tot een minimum te beperken.

Op korte termijn zullen VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland in een brief aan de Tweede Kamer hun zorgen en voorstellen nader toelichten.

In samenwerking met: MKB-Nederland en LTO Nederland

contact: communicatie@vno-ncw.nl | telefoonnummer: 070 349 01 67 | fax: 070 349 01 77