Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

VO-raad concludeert: bandbreedte voor onderwijstijd van 890-1040 uur

Utrecht, 31 januari 2008 - In de praktijk is er voor onderwijstijd een bandbreedte ontstaan van 890 - 1040 uur. Deze bandbreedte wordt gehanteerd tot er gedegen onderzoek is gedaan naar de relatie tussen onderwijstijd en bekostiging. Ook de ruimte voor 40 uur eigen invulling en maatschappelijke stages blijft gehandhaafd. Dat concludeert de VO-raad op basis van het Kamerdebat op 30 januari. Daarmee lijkt de politiek eindelijk gehoor te geven aan de wens van de sector en de intensieve lobby van de VO-raad.

De VO-raad vindt het bijzonder teleurstellend dat de politiek het voortgezet onderwijs opzadelt met onduidelijkheid. Sjoerd Slagter, voorzitter VO-raad: "Als ik de uitkomsten van het debat verkeerd interpreteer, dan hoor ik dat graag. Scholen hebben recht op duidelijkheid." De VO-raad eist daarom dat het onderzoek naar de relatie tussen onderwijstijd en bekostiging op korte termijn gestart wordt. "De urgentie is zodanig, dat er meteen begonnen moet worden en er nog in 2008 gerapporteerd wordt," aldus Slagter.

PvdA en ChristenUnie hebben laten weten dat het belangrijk is dat er zo snel mogelijk weer over de kwaliteit van het onderwijs gepraat wordt. Slagter: "Wij vertrouwen erop dat de staatssecretaris en Tweede Kamer deze urgentie ook zien en bereid zijn tot een snel onderzoek, uitgevoerd door een commissie van wijzen, ingesteld door OCW en de VO-raad. Op die manier kunnen we dit dossier sluiten en ons weer volledig richten op onze hoofdtaak: goed onderwijs voor alle leerlingen."

De VO-raad wil dat het onderzoek wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking tussen OCW en het veld.

EINDE BERICHT

Noot voor de redactie,