Gemeente Ermelo


Herinrichting centrumgebied Ermelo

Inrichting tot verblijfsgebied

In het GVVP (Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan) uit 2006 van de gemeente Ermelo zijn onder andere functies van gebieden en wegen vastgesteld. Hierbij is het centrumgebied van Ermelo bestempeld als een verblijfsgebied. Dit houdt in dat wegen binnen dit gebied een inrichting dienen te krijgen die hoort bij een maximum snelheid van 30 km/uur. Delen van dit centrumgebied zijn al op deze wijze ingericht, nu is de rest van het gebied aan de beurt.

Gebied
Het gebied is weergegeven in onderstaande figuur. In dit figuur is het centrum van Ermelo gedeeltelijk weergegeven met daarin twee soorten wegen.

De wegen Horsterweg, Stationsstraat, Putterweg en Hamburger weg alsmede de spoorlijn (gestreepte lijn) vormen de grenzen van het gebied. De genoemde wegen behoren zelf niet tot het gebied en behouden daarmee de verkeersfunctie ontsluitingsweg. Dit houdt in dat de huidige inrichting en snelheid van 50 km/uur voor deze wegen gehandhaafd blijft.

De wegen die groen zijn gekleurd en waarvan de straatnamen zijn vermeld, zijn de wegen die ingericht dienen te worden als verblijfsgebied met een maximale snelheid van 30 km/uur.

Onderzoeksgebied

Het gaat hierbij om de wegen:

* Dr. van Dalelaan;

* Hortensialaan;

* Chevalierlaan;

* Kerklaan;

* Rietlaan;

* Stationsstraat

* Dr. Holtropstraat;

* Groeneweg;

* Dirk Staalweg.

De overige wegen binnen het onderzoeksgebied zijn reeds ingericht als een verblijfsgebied in de vorm van 30 km zones.

Voorrangsregeling

Door de invoering van een 30 km zone verandert niet alleen de maximale snelheid in het gebied ook de voorrangssituatie op de betreffende wegen veranderd. Het merendeel van de wegen die terug worden gebracht van een 50 km regime naar een maximale snelheid van 30 km/ uur zijn in de huidige situatie voorrangswegen.

De voorrang in een 30 km zone is anders geregeld. In een 30 km zone worden gelijkwaardige kruisingen toegepast. Op deze kruisingen hebben bestuurders, dus ook fietsers van rechts voorrang. Hierdoor wordt het verblijven in het gebied sterker benadrukt. Deze verandering in de voorrangsregeling heeft als gevolg dat wegvakken worden onderbroken door wegen van rechts die voorrang hebben. Indien de gebruiker zich hiervan bewust is het aannemelijk dat deze met lagere snelheid de kruising nadert om goed op verkeer van rechts te kunnen anticiperen.

Planning van de werkzaamheden

Het centrumgebied is één van de drukste delen van het dorp. Tijdens de aanleg van de maatregelen zal er dan ook voordurend gelet worden op de bereikbaarheid van het centrumgebied. Dat proberen we te bereiken door telkens maar een kruising af te sluiten voor het verkeer, en een aantal plateaus uit te voeren in meerdere fases.

Klik hier voor de planning van de werkzaamheden. In dit uitgebreide overzicht staat welke kruisingen er worden aangepakt en wanneer deze worden afgesloten voor verkeer. Verder is een foto van de huidige situatie bijgevoegd en een tekening van de uit te voeren maatregel.

De start van de werkzaamheden is maandag 4 februari 2008, de eerste kruising die opgebroken wordt is de Stationstraat - ´t Abdij. Het vervolg van de planning zal zo spoedig mogelijk worden gepubliceerd.

De hulpdiensten zijn op de hoogte gebracht van de werkzaamheden.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Dan kunt u bellen naar telefoonnummer (0341) 56 73 21 of een e-mail sturen naar gemeente@ermelo.nl.