HR Managers verwachten dat de werkgelegenheid blijft groeien

31/01/2008 15:33



Human Resources



Dit is een origineel persbericht.

PERSBERICHT

Gouda, 1 februari 2008

HR Managers verwachten dat de werkgelegenheid blijft groeien Dit blijkt uit de resultaten van de in januari gehouden enqu(ee)te van HRM-bemiddelaar Van den Boogaart Human Resources onder HR Managers. De enqu(ee)te wordt sinds januari 2004 maandelijks verricht en geeft aan wat voor ontwikkelingen HR Managers verwachten ten aanzien van de werkgelegenheid. Voor de komende 6 maanden, maar ook op het moment van enqu(ee)teren. Daarnaast geven diezelfde HR Managers hun verwachtingen aan met betrekking tot de ontwikkeling van het aantal moeilijk vervulbare vacatures.

De resultaten van januari 2008:

Hoofdindex: De verwachte ontwikkeling van de werkgelegenheid De HRM-index van januari 2008 is uitgekomen op 69,4 (december: 67,5). De verwachting van de responderende HR Managers over de groei van de werkgelegenheid in de komende zes maanden is daarmee in januari iets afgenomen ten opzichte van de verwachting die in december werd geuit. Het percentage respondenten dat de komende 3 tot 6 maanden een stijging van de werkgelegenheid verwacht, komt in januari op 46,5%, waar in december nog 45,2% werd gemeten. Het percentage HR Managers dat een afname verwacht, bedraagt in januari 2008 7,7%. Uit de achterliggende cijfers blijkt opnieuw dat groei verwacht wordt in de werkgelegenheid voor functies in Productie, Techniek en Verkoop.

Deelindex: De huidige ontwikkeling van de werkgelegenheid

De deelindex van de actuele werkgelegenheidsontwikkeling komt in januari uit op 67,6 (december 65,4). In januari zag 44,4% een reële stijging, 45,8% ziet geen verandering en 9,2% ziet een afname van de werkgelegenheid. In alle opzichten een verbetering ten opzichte van vorige maand. Uit de achterliggende cijfers blijkt dat men vooral een toename ziet van werkgelegenheid in Productie, Techniek en Verkoop.

Deelindex: Verwachting t.a.v. moeilijk vervulbare vacatures
De deelindex voor de moeilijk vervulbare vacatures kwam in januari uit op 69,7 (december 74,0). Opnieuw duidelijk minder dan vorige maand gemeten, maar nog steeds een relatief hoge stand. Bijna 96,5% ziet het aantal moeilijk vervulbare vacatures niet afnemen. 43,0 % daarvan ziet een toename van het aantal moeilijk vervulbare vacatures. Slechts 3,5% ziet het aantal moeilijk vervulbare vacatures afnemen. Precies een jaar geleden stond deze deelindex op 79,8 en in januari 2004 nog op 40,9. HR Managers geven hiermee aan blijvend problemen te verwachten om de juiste mensen aan te trekken, hoewel de allergrootste spanning iets lijkt af te nemen. De achterliggende cijfers laten zien dat het komende halfjaar vooral problemen verwacht worden bij het aantrekken van personeel in Productie, Techniek en Financiële functies. Opvallend is dat dit voor zo'n 60% functies zijn op HBO- en academisch niveau en dat de functiegebieden waar krapte wordt geconstateerd zich blijven verbreden.

Commentaar Carel van den Boogaart op de HRM-index(en) van januari 2008:

De onrust op de financiële markten lijkt de kijk van HR managers op de arbeidsmarkt nauwelijks te beïnvloeden. De enqu(ee)te is afgenomen na de scherpe daling van de koersen de afgelopen week en de onrust die daarop volgde. Desondanks stijgt de hoofdindex naar een hoger niveau. De werkgelegenheid zal stevig blijven groeien het komende half jaar, zo wordt verwacht. Wel zien we enige verlichting bij de deelindex voor de moeilijk vervulbare vacatures. Met slechts 3,5% van de geënqu(ee)teerden die verwacht dat het aantal moeilijk vervulbare vacatures af zal nemen blijkt toch dat de spanning er nog steeds op staat. Kennelijk verwachten HR managers net als onze Minister van Financiën dat de economie wel een stootje kan hebben. Of hebben we slechts te maken met een krappe arbeidsmarkt? Misschien moeten we, gezien de dramatische demografische ontwikkelingen in de komende jaren wel blij zijn met een iets gematigder groei. Steeds vaker hoor ik klanten problemen uiten over de vervanging van vooral het technische middenkader. Grote groepen in dit segment zullen vervangen moeten worden, maar door wie is de eerstvolgende vraag. Ook aan de onderkant wordt het steeds lastiger de juist opgeleide kandidaten te vinden. Bovendien zal het niet voor niets zijn dat wij steeds vaker geconfronteerd worden met buitenlandse managers. Kennelijk zijn ook op topniveau toch onvoldoende gekwalificeerde Nederlanders beschikbaar of kiezen zij juist weer voor het buitenland. Nog steeds volop beweging op de arbeidsmarkt dus, beursdip of niet. Technische toelichting:

De HRM-index wordt uitgedrukt in een waarde op een schaal van 0 tot 100. Bij een cijfer van 50 houden de verwachtingen elkaar exact in evenwicht. Bij een cijfer van bijvoorbeeld 52,3 verwacht een kleine meerderheid dat de werkgelegenheid een stijging zal laten zien. Een cijfer van 35,8 geeft aan dat een forse meerderheid een daling verwacht. De informatiepagina (www.hrmindex.nl) geeft meer gedetailleerde, gedifferentieerde informatie over de resultaten.

De index komt tot stand door beantwoording van een aantal vragen door Human Resources Managers. De HRM-index is gebaseerd op ruim 1000 volledig ingevulde reacties. Dit aantal geeft een zeer representatief beeld van de mening van alle Human Resources Managers op het gebied van de werkgelegenheid. Omdat HRM'ers als eerste binnen organisaties geconfronteerd worden met ontwikkelingen op werkgelegenheidsgebied vult de index een lacune op binnen de bestaande indicatoren over de arbeidsmarktontwikkelingen. Niet alleen ten behoeve van HRM'ers zelf, maar ook voor financieel analisten, beleggers en andere speciale groepen. Wel dient opgemerkt te worden dat de situatie binnen kleinere bedrijven, waar over het algemeen geen HRM-professionals in dienst zijn, buiten beschouwing blijft.

Voor vragen over de HRM-index verwijzen we u naar onze website: www.hrmindex.nl