Ingezonden persbericht


Persbericht

Vijf genomineerden bekendgemaakt voor Pfizer Persprijs

Bekroning voor publicaties hart- en vaatziekten

Baarn, 31 januari. Vandaag maakte de jury van de Pfizer Persprijs de vijf genomineerden bekend voor de Pfizer Persprijs 2007. Deze wordt op 14 februari a.s. uitgereikt aan een journalist die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan goede voorlichting over hart- en vaatziekten. De vijf genomineerden zijn: José Leeuwenkamp van Gezond Nu, Melchior Meijer, free lance voor Triv, Deborah Ligtenberg, free lance voor Libelle Balance, Elke van Riel, free lance voor Intermediair en Martine Boelsma van Algemeen Dagblad.

Pfizer heeft de Persprijs voor publieksmedia in het leven geroepen om goede journalistieke berichtgeving over ziektebeelden te stimuleren en daarmee het kennisniveau te vergroten. Thema van 2007 is hart- en vaatziekten, de belangrijkste doodsoorzaak voor vrouwen en voor mannen de op een na belangrijkste. Goede publieksvoorlichting kan helpen deze sterfte terug te dringen.

Onafhankelijke jury

Journalisten die aandacht besteedden aan hart- en vaatziekten konden zich inschrijven voor de Pfizer Persprijs of opgegeven worden door een collega. Ook de onafhankelijke jury heeft publicaties geselecteerd. Op basis van door henzelf opgestelde beoordelingscriteria, heeft de jury vervolgens uit alle ingezonden publicaties, vijf genomineerden gekozen voor de finale. De jury bestaat uit: Drs. Ben Crul, hoofdredacteur van Medisch Contact en arts, Guus Mater, redacteur volksgezondheid ANP, Prof. dr. Anton Stalenhoef, internist Universitair Medisch Centrum St. Radboud, Ele Visser, directeur Patiënten Academie, Iris van Bennekom, directeur Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie, Prof. dr. Anne van der Meiden, Emeritus Hoogleraar Massacommunicatie en Public Relations en Marc Tijhuis, manager Marketing & Communicatie Nederlandse Hartstichting.

Toelichting op publicaties

Tijdens de finale geven de genomineerden een toelichting op hun publicatie. Dit gebeurt aan de hand van een interview met Inge Diepman.

Prof. dr. Anne van der Meiden geeft daarna een presentatie over communicatie in gezondheid. "Hoe kunnen patiënten en behandelaars elkaar beter verstaan en welke rol heeft de media hierin?"

Aansluitend maakt juryvoorzitter Drs. Ben Crul de winnaar van de Persprijs 2007 bekend. Hij/zij ontvangt een fraaie sculptuur en een geldbedrag van 5000 euro. De overige genomineerden ontvangen een kleinere uitvoering van de sculptuur en een geldbedrag van 1000 euro.

De prijsuitreiking vindt plaats op 14 februari a.s. van 15.00 tot 18.00 uur in de Faculteit Communicatie & Journalistiek van de Hogeschool Utrecht.

-- einde persbericht --