Nederlandse Moslim Omroep

Persbericht

Hilversum, 31 januari 2008

Verkenningen viert nationale gedichtendag met onstuitbare schrijver Halil Gür

Turkse 'lichtdrager' reikt fijne oplossing aan voor maatschappelijke onrust

Verkenningen staat op 31 januari 2007 in het teken van de Nationale Gedichtendag met een portret van Halil Gür door radiomaker Jacqueline Vorst. In dit interview gaat Gür dieper in op zijn rol van 'lichtdrager'. Gür wil verlichting brengen voor een multiculturele maatschappij die in de war is. Zijn licht: de liefde.

De schrijver-dichter-performer Gür publiceerde onlangs bij uitgeverij De Geus zijn dichtbundel Stamppot voor iedereen. Voor zijn korte verhalen, dichtbundels en kinderboeken ontving Gür diverse literaire onderscheidingen. Zijn debuut Gekke Mustafa (1984) kreeg de E. du Perronprijs van de letterenfaculteit van de KUB Tilburg; de bundel beleefde onlangs zijn vierde druk. Gür beschouwt zich als de letterkundige pionier van de mediterrane Nederlanders. Toen hij in 1974 als gesjeesde architectuurstudent naar Nederland kwam, was Hafid Bouazza vier en zat Abdelkader Benali nog in de buik van zijn moeder. Gür kwam hier aanvankelijk alleen voor zijn vakantie, maar hij maar bleef en begon zijn loopbaan als illegale arbeider met talloze baantjes. Inmiddels leeft hij van de pen.

Ook in Verkenningen: wat is halal beleggen volgens de Barclay Bank? En tenslotte: wat groene moslims zijn ontdekt Jan Maarten Deurvorst in gesprek met Serdar Köker, directeur van Tema/nl, een milieuorganisatie van vooral Turken.

Programma: Verkenningen

Uitzending: donderdag 31 januari 2008 van 22.00 tot 23.00 uur op Radio 5

Daarna blijvend beschikbaar via de website




Nederlandse Moslim Omroep