VVD


31-1-2008

Hoeveel signalen heeft dit kabinet nog nodig?

In een vandaag verschenen rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) staat dat Nederland op moet schieten met het doorvoeren van noodzakelijke hervormingen, zoals de versoepeling van het ontslagrecht.

De ontslagbescherming die Nederland nu kent, maakt de arbeidsmarkt star. Mensen zonder baan kunnen daardoor moeilijk nieuw werk vinden. De OESO noemt verder dat met de huidige krapte op de arbeidsmarkt aanpassingen binnen de WW en de bijstand nodig zijn om de stijgende inflatie tegen te gaan.

Woordvoerder Atzo Nicolaï: "De VVD dringt al heel lang aan op deze hervormingen, maar het kabinet geeft steeds niet thuis. Hoeveel signalen heeft dit kabinet nog nodig voordat het echt gaat doen wat nodig is?"

Uit onderzoek blijkt dat Nederland de beste cijfers van de Europese Unie heeft.

Nicolaï: "Nederland heeft inderdaad de laagste werkloosheid van de EU (2,9%), maar dat komt natuurlijk vooral doordat het kabinet grote groepen mensen thuis laat zitten - die daardoor niet meetellen in de statistieken."

De OESO complimenteert Nederland wel met eerdere, door voorgaande kabinetten doorgevoerde, structurele hervormingen, zoals de veranderingen in het pensioenstelsel en het nieuwe zorgstelsel.

31 januari 2008

Atzo Nicolaï: a.nicolai@tweedekamer.nl