31/01/2008 15:57



Nationale Postcode Loterij



NATIONALE POSTCODE LOTERIJ VERWELKOMT SEA SHEPHERD ALS 56e BENEFICIENT Wederom groei gerealiseerd voor goededoelenorganisaties

De Nationale Postcode Loterij geeft een half miljoen euro aan Sea Shepherd Conservation Society. Deze organisatie maakt zich sterk voor de naleving van de wetten ter bescherming van het leven in zee. Sea Shepherd is een van de 56 goededoelenorganisaties aan wie tezamen ruim 225 miljoen euro wordt afgedragen uit de inleg van 2007. Dit is een stijging van ruim 8 miljoen euro ten opzichte van 2006. De loterij maakte dit vanmiddag bekend tijdens haar jaarlijkse bijeenkomst met haar begunstigden.

Ruim 225 miljoen euro voor goed doel
De 2,4 miljoen deelnemers van de loterij realiseerden een opbrengst van ruim 450 miljoen euro in 2007. Vijftig procent van de inleg van de loterij is bestemd voor goede doelen op het gebied van mens en natuur. In totaal keert de Postcode Loterij 225.233.533 euro uit aan 56 goededoelenorganisaties. Het is het 18e jaar dat de deelnemers van de loterij groei realiseren. Door deze groei kan de loterij drie nieuwe organisaties verwelkomen. Allereerst Business in Development Network die het ondernemerschap in ontwikkelingslanden stimuleert. Ten tweede is dat Hivos, de organisatie voor ontwikkelingssamenwerking waarbij maatschappijopbouw, armoedebestrijding en beleidsbeïnvloeding centraal staan. En ten derde Sea Shepherd die als doel heeft alle zeezoogdieren te beschermen en de illegale walvisvangst te stoppen. Zij gaan naar eigen zeggen door waar anderen stoppen. De nieuwe beneficiënten ontvangen elk een half miljoen euro van de loterij.

HIER
De Nationale Postcode Loterij trekt veel geld uit voor de strijd tegen klimaatverandering. 9,1 Miljoen euro steun krijgt HIER, de coalitie van ruim 40 goede doelen die zich sinds 2006, op initiatief van de Postcode Loterij, inzet voor bewustwording rondom klimaatverandering. In totaal worden de komende jaren 33 projecten uitgevoerd, zowel in Nederland als daarbuiten. De projecten hebben betrekking op de reductie van CO2-uitstoot en het creëren van klimaatbestendigheid. Op dit moment loopt o.a. het HIER-project 'tikkie-terug' dat Nederlanders oproept om thuis energie te besparen.

Extra projecten
De Extra - 13e - Trekking bracht in 2007 ruim 17 miljoen euro op. Dit bedrag wordt besteed aan negen extra projecten van bestaande beneficiënten. Naast de eerder genoemde afdracht aan de HIER-campagne is dat een bijdrage voor: De bouw van de Rainbow Warrior III door Greenpeace;
Het dierenwelzijncentrum van de Dierenbescherming in Amersfoort; Stichting DOEN die met The Climate Group werkt aan regionale oplossingen voor klimaatverandering; Psychosociale hulp en onderwijs voor kinderen in Noord Oeganda, een gezamenlijk project van Oxfam Novib en War Child; Een nieuw SOS-kinderdorp in de Ashanti-regio van Ghana;
Het World Food Programme dat 170 graanbanken realiseert in Niger; Drie opvangcentra voor kinderen die werken in de seksindustrie in Zuidoost Azië, een project van Terre des Hommes; Het project Kansen voor Kanjers van Stichting Vluchteling waarbij voormalig kindsoldaten in Ivoorkust en Liberia begeleid en getraind worden om een veilig bestaan op te bouwen.

Winnaars
Vijftig procent van de inleg van de Nationale Postcode Loterij is bestemd voor het goede doel. In 2007 werd aan prijzengeld 147 miljoen euro uitgereikt aan winnende deelnemers. In 2008 wordt, naast vele andere prijzen, drie keer per jaar een grote Kanjerprijs uitgereikt in een winnende postcode en omringende wijk in Nederland.

Voor meer informatie over HIER: www.hier.nu

Amsterdam, 31 januari 2008





http://www.postcodeloterij.nl