PvdA Rotterdam


Volgsysteem dringt schooluitval terug

Do 31 Jan 2008 - Redactie

In Rotterdam komt een kindvolgsysteem, waarmee jongeren van nul tot 21 jaar op de voet worden gevolgd in de ontwikkelingen die zij doormaken. Want jongeren met problemen mogen niet uit het oog verloren worden. Met het volgsysteem kan op tijd worden ingegrepen als iemand de aansluiting dreigt te missen. De PvdA maakte zich in het verkiezingsprogramma al hard voor zon volgsysteem.

Ook de Inspectie van Werk en Inkomen vindt dat een volgsysteem, met informatie van organisaties in onderwijs, zorg en werk en inkomen, veel nut heeft. Want het kan een belangrijke bijdrage leveren aan het bestrijden van voortijdige schooluitval. Het CWI is het hier mee eens. Een koppeling van systemen biedt kansen om tot een goed en volledig beeld te komen.

De PvdA vindt het niet alleen belangrijk dat jongeren naar school gaan, maar ook dat ze daar goed presteren. Daarom moeten wij de jongeren in de gaten kunnen houden, ook als ze weer naar school gaan. Dan weten we tenminste hoe ze presteren en of ze eventueel extra aandacht nodig hebben, aldus PvdA-raadslid Zeki Baran.

Op dit moment bestaat dit inzicht niet. Organisaties zoals het jongerenloket weten niet precies hoe het met jongeren gaat als zij, na een tijd afwezigheid, weer naar school gaan. De PvdA wil dat dit veranderd. Om schooluitvallers goed in de gaten te hebben en te houden, is een goede registratie nodig tot en met het behalen van een schooldiploma.
Hiervoor is volgens de PvdA een goede informatie-uitwisseling tussen de betrokken organisaties onmisbaar.

Het is enorm belangrijk om de registratiesystemen van organisaties op elkaar af te stemmen. Wij willen al een tijd dat jongeren op de voet worden gevolgd. Zodat we weten hoe het met ze gaat en wat ze aan het doen zijn. Alleen dan dringen we de schooluitval echt terug, vindt Baran. De PvdA is blij dat het volgsysteem nu werkelijkheid komt.