PvdA Rotterdam


Voorstel: Veilig ondernemen

Do 31 Jan 2008 - Peter van Heemst
Voorstel: Veilig ondernemen

Samen sta je sterker

Kleine ondernemers hebben in onze stad vaak, veel te vaak, te maken met criminaliteit. De snackbar op de hoek, de buurtsuper, de kapper en de sigarenwinkel zijn vaak het doelwit van berovingen, vandalisme en overvallen.

De krant, radio en tv laten dat week in week uit zien. Dit soort kleine bedrijven zijn voor de buurt en buurtbewoners van groot belang. Ze zorgen voor een leefbare en levendige straat, voor het gemak dat dicht bij huis kan worden gewinkeld. Ze zorgen voor mensen op straat en voor werkgelegenheid.

Als dit soort bedrijfjes vertrekken, als ondernemers na criminaliteit de zaak sluiten, dan is dat een heel verkeerd signaal: criminaliteit wint het dan van leefbaarheid. Niet alleen de ondernemer delft dan het onderspit, maar ook alle buurtbewoners.

Kleine ondernemers is op de keeper beschouwd een verkeerde benaming. Het zijn grote ondernemers. Die iets durven doen en die weten vol te houden. Ze moeten elke dag opnieuw hard werken en hun uiterste best doen om het hoofd financieel boven water te houden.

Winkeliers en andere bedrijfjes staan er vaak letterlijk en figuurlijk alleen voor. Er is niet altijd personeel, de ondernemer moet het vaak op eigen houtje zien te rooien. Dat is vooral bij bedrijfjes die in een buurt verspreid liggen een vervelende bijkomstigheid als ze met criminaliteit te maken hebben. Er is niemand in de buurt die direct te hulp kan schieten als het mis gaat. Ondernemers geven na een beroving of andere criminaliteit vaak aan dat een onderling waarschuwingssysteem zou zorgen voor een veiliger gevoel. Ze staan er niet langer alleen voor. Bij een incident kunnen ze direct collega's waarschuwen en die kunnen direct te hulp schieten.

Ook is het belangrijk om de eerste opvang, na een beroving of winkeldiefstal, als de emoties hoog oplopen goed te regelen. Voor de opsporing van daders heeft zo'n systeem ook voordelen. De collega's die te hulp schieten kunnen in een aantal gevallen de politie van belangrijke informatie voorzien als daders wegvluchten. Nu komt het regelmatig voor dat de sporen van daders, die zich snel uit de voeten maken, verdampen. Toesnellende collega's kunnen belangrijke informatie zien voor het opsporen van daders: hoe zagen ze eruit, op welke manier maken die zich uit de voeten en welke kant gingen ze op.

Ons voorstel is om snel met een regeling te komen om subsidie te geven aan winkeliers en kleine ondernemers die een onderling alarmsysteem willen aanleggen. Dat zou kunnen in die buurten waar winkels en bedrijfjes verspreid liggen. Zo worden ze met elkaar verbonden en dat geeft het gevoel er niet langer alleen voor te staan als het fout gaat.

Zo'n subsidieregeling zou vooral bestemd moeten zijn voor eenmanszaken. Daar is de behoefte aan een ruggensteun het grootst. De regeling zou in eerste instantie kunnen worden toegespitst op bedrijfjes die, financieel gesproken, moeite hebben om zelf de investering te doen.

Ons voorstel gaat uit van een proef, die een jaar of drie gaat lopen. Dan kunnen we zien of de regeling aanslaat en welke ervaringen er in de praktijk mee worden opgedaan. Vanzelfsprekend moet er ruimte zijn om tijdens de proefperiode gebleken knelpunten op te lossen.

Wat ons betreft zou gedacht kunnen worden aan een subsidie van 30 tot 50% van de aanlegkosten en de training die nodig is om het goed te laten werken.

Vandaag doen wij dit voorstel. We vragen het stadsbestuur om binnen een maand een reactie te geven. Het is verstandig dat te doen na overleg met bijvoorbeeld politie, deelgemeenten en vertegenwoordigers van het midden- en kleinbedrijf in Rotterdam.

Rotterdam kan zo laten zien dat ze alles op alles zet om kleine ondernemers te helpen en dat ze er - ook wat betreft de gemeente- niet alleen voorstaan.

Om de discussie verder te stimuleren hebben we de Amsterdamse regeling bijgevoegd. Die gaat een aantal stappen verder. En natuurlijk willen we graag dat ook die bredere regeling in de verdere discussie betrokken wordt.

Peter van Heemst,
Fractievoorzitter PvdA
Bijlagen: doc ter illustratie een aantal krantenknipsels.doc doc veilig ondernemen amendement op de amsterdamse subsidieregeling.doc
doc veilig ondernemen de amsterdamse subsidieregeling.doc

Dossier


* Peter van Heemst

Peter van Heemst

Foto albums


* Debat: EU-referendum ja of nee?

* Peter van Heemst en Wouter Bos in Delfshaven
* Peter van Heemst Lijsttrekker