VVD


29-1-2008

Relativeringsvermogen in Turkije laat te wensen over

Gisteren werd opnieuw duidelijk dat de hervormingen in Turkije langzamer gaan dan wenselijk wordt geacht. Een rechtbank in Izmir heeft de Turkse politicoloog Atilla Yayla veroordeeld voor door hem in 2006 gedane uitspraken waarbij hij Atatürk zou hebben beledigd.

Hem wacht een celstraf van 15 maanden, zij het voorwaardelijk. Op het moment dat hij Atatürk de komende twee jaar opnieuw beledigt, zal hij daadwerkelijk achter tralies moeten.

Het is het zoveelste geval waarbij iemand in Turkije veroordeeld wordt op grond van artikel 301 van de Turkse grondwet, o.a. Orhan Pamuk en wijlen Hrant Dink gingen Yayla voor. In dit omstreden artikel wordt zowel het beledigen van de Turkse staat als het beledigen van Atatürk strafbaar gesteld.

Jeanine Hennis-Plasschaert: "De Turkse minister van Justitie Mehmet Ali Sahin heeft vorig jaar bij herhaling aangegeven te werken aan een herziening van de omstreden wet. De rechterlijke uitspraak van gisteren staat op gespannen voet met deze toezegging.

Naar verwachting wordt 2008 het jaar van de consolidatie als het gaat om de toetredingsonderhandelingen met Turkije. Al is het maar omdat de Cypriotische presidentiële verkiezingen in aantocht zijn. Veel voortgang is er dan ook niet te verwachten.

Met het oog op de Europese verkiezingen medio 2009 zal dit jaar echter ook cruciaal zijn als het gaat om het Europese draagvlak voor de eventuele toetreding van Turkije tot de EU. Een snelle herziening van de omstreden wet is dan ook noodzakelijk. "