Politie Limburg-Noord

Brand Blerick (aanvulling veel gestelde vragen) - 9


Datum: 31-01-2008
Tijd bericht: 15:05
Plaats: Blerick

De brand is brandmeester maar ik zie nog wel een grote rookpluim? Het betreft een hardnekkige brand die moeilijk te blussen is vanwege de ligging. De brand is onder controle maar nog niet gedoofd. Vandaar dat er nog steeds de rookpluim te zien is.

Weet men zeker dat de rook en roetdeeltjes niet schadelijk zijn? De roetdeeltjes als ook de rookpluim zijn onschadelijk. Constant wordt er gemeten en dat zal de komende tijd ook blijven gebeuren. Wel is het noodzakelijk de gebruikelijke hygiëne toe te passen (buitengewassen eerst wassen).

Welk middel wordt ingezet om de brand te blussen?
Een Cougar blushelikopter. De Cougar is een middelgrote transporthelikopter. Hij kan naast de reguliere militaire transporttaken worden ingezet voor brandbestrijding. Onder de machine wordt dan een zogeheten bambi-bucket bevestigd, waarmee water kan worden geschept. Vervolgens kan per keer 2.500 liter water over een brand worden uitgestort.

Er zijn diverse manieren om een brand vanuit een helikopter te bestrijden: slepen of storten. Op de eerste manier wordt het water over de vuurhaard gesleept. In het tweede geval leegt de heli de waterzak in één keer op een punt. Ook kan een watergordijn worden gelegd om uitbreiding van de brand te voorkomen en kunnen zo objecten worden afgeschermd.

Welke mogelijkheden zijn er om de brand te blussen? Om de hardnekkige brand te blussen zijn er drie scenario's. Het eerste scenario is de brand gecontroleerd uit laten branden. Nadeel is dat dit wel een week kan duren voordat de brand ook echt gedoofd is. Tweede scenario is het brandend materiaal uit elkaar halen, zodat het sneller geblust is. Nadeel van dit scenario is dat het praktisch niet uit te voeren is vanwege de veiligheid van de brandweerlieden.

Derde en tevens toegepaste scenario is het inschakelen van een blushelikopter. Een Cougar transporthelikopter van de Koninklijke Luchtmacht gaat helpen bij het blussen van de bedrijfsbrand in Venlo. De brand woedt sinds woensdagavond en is moeilijk uit te krijgen. De brandweer heeft om een helikopter gevraagd omdat met de blusmiddelen van de brandweer de vuurhaard niet bereikt kan worden. De helikopter zal met een bluszak water op de vuurhaard storten. Voordeel van de blushelikopter is dat op deze wijze de brand veel sneller geblust zal zijn en dat het nablussen verkort kan worden met zo'n twee dagen. Ook zal de rookontwikkeling sneller voorbij zijn.

Worden er problemen verwacht voor de bedrijven eromheen (waterdruk, stroomvoorziening, etc.)

Hoe lang duurt het voordat de brand ook echt uit is? Dat ligt eraan op welke manier de brand geblust zal worden. Met de helikopter gaat het blussen sneller dan met de brandweerwagens door de grote hoeveelheid water in één keer.