Provincie Gelderland

Arnhem, 28 januari 2008,nr. PB2008-8067

VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN VAN 29 JANUARI 2008

GELDERLAND ALGEMEEN
Syntens krijgt ruim 400.000 euro voor innovatie bij ondernemers (C2) Gedeputeerde Staten verlenen een subsidie van 400.584 euro aan Syntens om ook in 2008 Gelderse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf gericht te adviseren bij innovatietrajecten. Het is het vierde en laatste jaar dat Syntens met het programma Marktgericht Innoveren en Experimenten 2005-2008 invulling geeft aan landelijk innovatiebeleid en het economische kennisbeleid van de provincie Gelderland Het programma kent diverse activiteiten, maar de kern ervan is advies aan ondernemers. Het midden- en kleinbedrijf is een belangrijke banenmotor in de economie en innovatie speelt daarbij een grote rol. De provincie Gelderland wil de focus op de drie kennisdomeinen 'food, health en technology' (Triangle) verder continueren. Wil de regio echter optimaal profiteren van de ontwikkelingen binnen Triangle, dan is het essentieel dat het bestaande midden- en kleinbedrijf aanhaakt door kansen en mogelijkheden te zien. De praktijk wijst uit dat het hen aan tijd en aandacht ontbreekt. De ondersteuning van Syntens heeft inmiddels geleid tot 32% meer activiteiten.

Bijna 50 miljoen euro voor regionale projecten (B3) Gedeputeerde Staten stellen voor bijna 50 miljoen euro beschikbaar te stellen aan de zes regio's. Met dit geld kunnen de regio 's projecten uitvoeren die gericht zijn op het verbeteren van de regionale sociale samenhang en het uitvoeren van de omgevingsplannen. In het coalitieakkoord is hiervoor 30 miljoen euro vrijgemaakt, maar omdat de regio's goede kwalitatieve programma's hebben ingediend heeft het college van Gedeputeerde Staten gekeken naar extra budget. Dat heeft uiteindelijk nog eens 19 miljoen euro opgeleverd. (zie ook aparte persberichten per regio)

Commissie verklaart bezwaar faunabescherming tegen drukjacht ongegrond (B4) De onafhankelijke commissie bezwaar- en beroepschriften van de provincie Gelderland acht de noodzaak en effectiviteit van de 1-op-1 drukjacht aangetoond. De commissie acht de bezwaren van de Faunabescherming tegen de 1-op-1 drukjacht ongegrond. Enkele bezwaren gericht tegen de voorwaarden voor het uitvoeren van deze jachtmethode acht de commissie wel gegrond. Op advies van de commissie zal de provincie Gelderland de voorwaarden voor het gebruik van de 1-op-1 drukjacht verduidelijken en aanscherpen. (zie ook apart persbericht)

REGIO ARNHEM NIJMEGEN
1 miljoen euro voor organisatie Sonsbeek-2008 (F2) Gedeputeerde Staten hebben besloten de Stichting Sonsbeek-2008 in Arnhem 1 miljoen euro subsidie te geven voor de organisatie van de beeldententoonstelling Sonsbeek-2008. De stichting ontvangt een voorschot van 950.000 euro. In 2008 vindt de 10e Sonsbeek-tentoonstelling plaats onder de titel 'Grandeur'. De opening vindt op 8 juni plaats.

REGIO NOORD VELUWE
Regio Noord Veluwe wil deelnemen aan Regiotaxi Gelderland (A2) De regio Noord Veluwe heeft de intentie vanaf 1 januari en voor de periode 2009 tot en met 2011 deel te nemen aan Regiotaxi Gelderland. Dit is op 5 december 2007 door de bestuurlijke stuurgroep met de deelnemende gemeenten van de huidige Regiotaxi Noord Veluwe besloten. De colleges van Burgemeester en Wethouders van de betrokken gemeenten nemen het voorstel nu in behandeling. Concrete afspraken worden gemaakt in de Samenwerkingsovereenkomst Regiotaxi Gelderland. Deze samenwerkingsovereenkomst tussen de provincie en de deelnemende gemeenten in de regio Noord Veluwe heeft het karakter van een inkoopovereenkomst. Regiotaxi is openbaar vervoer op afroep en van deur tot deur. Regiotaxi komt vooral tegemoet aan de vervoersbehoefte van kwetsbare burgers en bewoners van het platteland. De provincie en de Gelderse gemeenten (exclusief het Stadsregio Arnhem-Nijmegen) werken sinds 2004 in een intensief proces met elkaar samen voor vernieuwing en behoud van de regiotaxi. Dit heeft geresulteerd in een samenwerkingsovereenkomst met 27 gemeenten van de regio's Rivierenland, Achterhoek, De Vallei en IJsselstreek in mei 2006. Op basis van deze samenwerkingsovereenkomst treedt de provincie op als opdrachtgever voor regiotaxi. Op 1 januari 2007 is Regiotaxi Gelderland in deze regio's van start gegaan. De provincie streeft naar een uniform regiotaxisysteem voor Gelderland. Een goede aansluiting op het overige openbaar vervoer is een speerpunt van beleid.

Rondweg voor Hummelo stap dichterbij (C5) Een rondweg voor Hummelo is een stap dichterbij. Gedeputeerde Staten hebben op 29 januari voor dit tracé van de N314 het ontwerp vastgesteld van een gedeeltelijke herziening van het Streekplan Gelderland 2005 en het bijbehorende milieueffectrapport (MER). Van 19 februari tot en met 1 april 2008 kunnen bewoners en andere belanghebbenden op deze plannen inspreken. (zie ook apart persbericht)

STATENVRAGEN
Gedeputeerde Staten hebben Statenvragen beantwoord over de volgende onderwerpen: Namens de CDA zijn vragen gesteld over 'Beheerplannen voor 12 Natura 2000-gebieden' (D1) Namens de CDA zijn vragen gesteld over 'Subsidieverlening Vereniging Kleine Kernen, de samenwerking tussen Vereniging Kleine Kernen en de Federatie van dorpshuizen' (D3) De beantwoording van statenvragen is na te lezen op www.gelderland.nl in het menu 'provinciale staten' onder 'vergaderingen'