Woonbond


31-01-2008

Aedesvoorstel financiering wijkaanpak niet acceptabel voor Vogelaar

Minister Vogelaar heeft een nieuw voorstel van Aedes voor de vormgeving van een Investeringsfonds voor de 40 krachtwijken afgewezen. Via dit fonds zouden de gezamenlijke woningcorporaties een bijdrage moeten leveren aan de financiering van de plannen in de 40 wijken van in totaal 750 miljoen (in tien jaar), zoals afgesproken in het Onderhandelaarsakkoord Aedes Rijk.Helaas heb ik moeten vaststellen dat ook het tweede voorstel voor een investeringsfonds geenszins voldoet aan de overeengekomen randvoorwaarde van het Onderhandelaarsakkoord, stelt Vogelaar in een brief aan Aedes (29 januari). Naar verluidt levert ook dit nieuwe voorstel bij lange na geen 750 miljoen op. Dat is voor mij niet acceptabel, aldus Vogelaar in de brief. De bewindsvrouw kondigt aan nu zelf met voorstellen te komen, zoals de Motie Depla van de regering vraagt. Ze wacht nog wel even de besluitvorming van de ledenraad van Aedes op 7 februari af.

De Woonbond heeft er in november vorig al bij de minister op aangedrongen om deze solidariteitsbijdrage te regelen via de bestaande mogelijkheid van het Centraal Fonds Volkshuisvesting. Door een heffing naar draagkracht van in totaal 75 miljoen per jaar betalen de rijkere corporaties dan mee aan de financiering van de wijkaanpak. Dit kan snel en relatief eenvoudig worden geregeld. Hoewel het eerder had mogen gebeuren, is de Woonbond toch blij dat minister Vogelaar eindelijk de knoop lijkt te gaan doorhakken. Nu zijn er weer twee maanden met vruchteloze discussies verprutst. Daarom doet de minister er goed aan op 8 februari te besluiten tot de door de Woonbond voorgestelde constructie via het Centraal Fonds.

De financiële bijdrage van de corporaties is overigens niet de enige hobbel in de financiering van de wijkaanpak. Er is in een aantal gemeenten ook nog geen overeenstemming over de wijkactieplannen die corporaties en gemeenten moeten opstellen.