Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 020

datum: 31 januari 2008

Woonlasten in Amersfoort verder gedaald

Amersfoort staat inmiddels bijna in de top 10 van goedkoopste grote gemeenten. Bewoners van Amersfoort betalen lagere woonlasten dan voorgaande jaren. De woonlasten daalden in Amersfoort 1,9%, terwijl landelijk een gemiddelde stijging van 3,0% waarneembaar is. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het Centrum voor onderzoek van de economie van lagere overheden van de Rijksuniversiteit Groningen (Coelo). Coelo heeft het onderzoek gehouden onder de 36 grote steden in Nederland.

Amersfoort stond in 2006 nog op de zevende plaats van de duurste gemeenten. Dat is nu verbeterd naar plaats 24 van de in totaal 36. Duurste stad is overigens Heerlen (E 752), goedkoopst is Tilburg (E 492).

In het onderzoek wordt door Coelo de onroerende-zaakbelastingen (OZB), de afvalstoffenheffing en de rioolrechten van de grote steden onder de loep genomen. Tezamen vormen die drie belastingen de lokale woonlasten.

Het onderzoek geeft aan dat de woonlasten bij grote gemeenten gemiddeld 3% zijn gestegen. In Amersfoort zijn de lasten echter 1,9% gedaald en is daarmee koploper van de belastingverlagers. De lastenverlaging wordt vooral veroorzaakt door een verlaging van de afvalstoffenheffing (-2,3%) en de rioolrechten (-5,3%), terwijl de OZB nauwelijks is gestegen. Het gemiddeld te betalen bedrag per gezin is E 608. Daarmee zit Amersfoort op het gemiddelde van de woonlasten van de grote steden.