Ministerie van Defensie

31-01-2008 16:10

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

Luitenant 1 Paul overlegt met een marinier over een plan van aanpak - Foto: Arief Rorimpandey, AVDD

21 tot en met 27 januari
De Afghaanse overheid heeft op donderdag 24 januari in samenwerking met het World Food Program (WFP), de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNICEF een noodoproep gedaan voor voedselhulp. Ook de gouverneur van Uruzgan heeft ISAF gevraagd om ondersteuning bij de verstrekking van meer dan vijfhonderd ton humanitaire hulpgoederen aan de lokale bevolking.

Door de sterke stijging van graanprijzen en de hevige sneeuwval komen veel Afghaanse huishoudens in de problemen. Het WFP zal tijdelijke voedselhulp verzorgen voor de kwetsbare huishoudens op het platteland en in stedelijke gebieden. De WHO en UNICEF hebben de provincies onderling verdeeld en gaan de ondervoeding onderzoeken.

Gouverneur Hamdam heeft in Kabul tijdens een conferentie over drugsbestrijding zijn positie aangegeven ten opzichte van het vernietigen van papavervelden. Alle toekomstige zogeheten Poppy Eradication Force (PEF) activiteiten in Uruzgan zullen plaatsvinden onder zijn verantwoordelijkheid, zo zei de gouverneur van Uruzgan die een evenwichtige bestrijding van drugs voorstaat.

De Australische supervisor adjudant Matt Daldry ziet toe op de bouwwerkzaamheden van de RTF aan een school in Tarin Kowt - Foto: RTF, kapitein Al Green

In de omgeving van Chora is de Australische reconstructietaakgroep (RTF) bezig met bouwactiviteiten voor een school. Ook wordt een basis voor het Afghaanse leger gebouwd. De Nederlanders en Australiërs beveiligen en leiden de bouw van deze post Mirwais, terwijl de Afghanen de uitvoerende bouwwerkzaamheden voor hun rekening nemen. In de omgeving van de zogenoemde Barakzai Triangle heeft de RTF in nauwe samenwerking met het Nederlandse Provinciaal Reconstructie Team de aanzet gegeven tot gesprekken tussen lokale sleutelfiguren die al enige tijd van mening verschillen over de verdeling van land.

Australische engineers rollen prikkeldraad af in bij de nieuwe vooruitgeschoven basis voor het Afghaanse leger - Foto: RTF, kapitein Al Green

De brandweer van de Air Task Force is de hele nacht van 22 op 23 januari in de weer geweest om een brand in de keuken, eetzaal en voedselopslagplaatsen te blussen op het Australische deel van Kamp Holland. Het is nog niet bekend hoe de brand is ontstaan.

Vooruitlopend op de aflossing van het Task Force Uruzgan (TFU) 3 detachement ontving de nieuwe staf van TFU-4 op 26 januari een delegatie van de eveneens nieuwe staf van Regional Command (South). Commandant kolonel Richard Harskamp nam het commando over TFU-4 woensdag 30 januari op zich.

Gevechtscontacten
Op tien kilometer afstand van Tarin Kowt werd dinsdag 22 januari een controlepost van de Afghaanse politie aangevallen door vijandelijke strijders. Een snelle reactie-eenheid van het Afghaanse leger leverde ondersteuning aan de politie en ook de Task Force Uruzgan bood vuurkracht met de Pantserhouwitser, wat mogelijk heeft geleid tot slachtoffers bij OMF.

In de buurt van patrouillebasis Volendam, een vooruitgeschoven post van Camp Hadrian in Deh Rawod is 22 januari een eenheid van de TFU door Opposing Militant Forces (OMF) beschoten. Er vielen geen gewonden. Een dag later kwam de patrouillebasis onder vuur toen een Amerikaanse eenheid in de buurt door OMF werd beschoten met kleinkaliberwapens en antitankwapens. De Nederlanders liepen geen verwondingen op, maar hebben wel teruggevuurd. Daarbij zijn aan OMF-zijde mogelijk slachtoffers gevallen. Dezelfde dag zijn Nederlanders in de buurt van Camp Hadrian onder vuur genomen met kleinkaliberwapens.

Een Nederlandse Apache gevechtshelikopter leverde donderdag 24 januari luchtsteun aan ISAF-partners die in de buurt van Camp Hadrian onder vuur lagen. Ook twee Nederlandse eenheden zijn die dag op enkele kilometers van het kamp beschoten door OMF. Twee dagen later stond een Nederlandse F-16 een ISAF-eenheid bij in de provincie Helmand.