Tineke Ceelen in Kenia: "Het is schokkend wat ik hier zie"

31/01/2008 16:42



Stichting Vluchteling giro 999



Tineke Ceelen in Kenia: "Het is schokkend wat ik hier zie"

"Het is schokkend wat ik hier zie, een totale chaos", zegt Tineke Ceelen vanuit het crisisgebied in Kenia. "Er is sprake van grote paniek, schreeuwende mensen, mensen die wegrennen, je ziet de spanning op hun gezichten. Iedereen die je spreekt is zeer angstig en vraagt zich af: wat gaat er nog meer gebeuren? Er zijn nu naar schatting 350.000 mensen op de vlucht."

Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, is deze week op bezoek bij onze partnerorganisatie International Rescue Committee in Kenia, en was vanochtend in een opvangcentrum voor vluchtelingen, een uur buiten Nairobi. "Er hebben zich hier zo'n 6000 mensen verzameld. Dat waren er twee dagen geleden nog maar 400. Er is hier geen toilet, geen eten, geen schoon drinkwater, mensen hebben geen matrassen. Er is hier helemaal niks. Mensen slapen buiten op de grond terwijl het 's nachts uiterst koud is. Ik zie vooral veel kinderen. De hulpverlening schiet absoluut tekort terwijl mensen doen wat ze kunnen. Maar het is absoluut onvoldoende. De omstandigheden voor vluchtelingen zijn erbarmelijk."

Vandaag was ze op weg naar Naivasha in de Rift Valley waar duizenden mensen in een depot van een politiebureau moeten zien te overleven. De situatie is gespannen. "Ik was in gesprek met de vluchtelingen toen ik hoorde dat er in de stad Eldoret weer een parlementslid is vermoord. Halsoverkop moesten we terug naar Nairobi. Er wordt gevreesd voor grote rellen. Het geweld is barbaars. Het zijn uitzinnige menigten die andere etnische groepen aanvallen." Het slachtoffer is David Too, die lid was van de Oranje Democratische Beweging van oppositieleider Raila Odinga. Hij werd in zijn auto doodgeschoten bij een wegversperring in de stad Eldoret.

Stichting Vluchteling biedt hulp aan de slachtoffers van het conflict. Via partnerorganisatie International Rescue Committee zorgt Stichting Vluchteling voor schoon drinkwater en de distributie van noodhulpgoederen als jerrycans en tentzeilen.

Gironummer 999 van Stichting Vluchteling staat open voor hulp aan de slachtoffers.