European Union



IP/08/167

Brussel, 31 januari 2008

Concentratie: de Commissie keurt de verwerving van Securitas Direct door EQT goed

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-concentratieverordening de voorgenomen verwerving van het in Zweden gevestigde beveiligingsbedrijf Securitas Direct AB door het private equity-fonds EQT V Ltd. (Kanaaleilanden) goedgekeurd. Na onderzoek is de Commissie tot de conclusie gekomen dat de transactie de daadwerkelijke mededinging in de Europese Economische Ruimte (EER) of een wezenlijk deel daarvan niet in significante mate zal belemmeren.

Een van de portefeuillemaatschappijen van EQT is ISS, een Deense onderneming voor faciliteitenbeheer die onder gezamenlijke zeggenschap staat van EQT en Goldman Sachs Capital Partners. Deze onderneming verricht diensten op het gebied van het faciliteitenbeheer, zoals bemande bewaking en alarmsystemen met toezicht en reactie op afstand.

Securitas Direct is actief op het gebied van beveiligingsdiensten in de vorm van alarmsystemen met bewaking en reactie op afstand, zowel voor huishoudens als bedrijven in Zweden, Finland, Noorwegen, Denemarken, België, Frankrijk, Nederland, Spanje en Portugal. Deze onderneming maakte voorheen deel uit van de Securitas-groep.

De activiteiten van ISS en Securitas Direct overlappen elkaar op het gebied van de installatie en het onderhoud van alarmsystemen en het aanbieden van bewakings- en reactiediensten op afstand in Finland, waar de nieuwe entiteit een belangrijke positie zou innemen op de markt voor het verstrekken van deze diensten aan huishoudens. ISS en Securitas Direct zijn echter geen naaste concurrenten omdat zij zich op verschillende soorten klanten richten (bedrijven dan wel huishoudens) en er slechts sprake is van een zeer beperkte toevoeging van marktaandelen in de sector huishoudens. Bovendien zijn er een aantal andere internationale beveiligingsbedrijven in Finland actief, naast een groot aantal kleinere plaatselijke marktdeelnemers. Verder heeft het marktonderzoek van de Commissie uitgewezen dat de toetredingsdrempels betrekkelijk laag zijn en dat de beveiligingsmarkt voor huishoudens groeiende is.
Nadere inlichtingen over deze zaak zijn beschikbaar op het volgende adres:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m99.html#m_49 86