Ingezonden persbericht



- persbericht -

BOB vóórop in de polonaise


- Brabants voorlichtingsteam verkeersveiligheid tijdens carnaval voor het eerst actief -

Het eerste weekend van februari is het weer zover; feestende mensen op straat en veel alcohol: Het is weer Carnaval! Dit jaar zal het Brabants voorlichtingsteam verkeersveiligheid op zoek gaan naar BOB-ers onder de feestgangers. In opdracht van de provincie Noord-Brabant heeft Veilig Verkeer Nederland samen met communicatiebureau New World de afgelopen maanden gewerkt aan een campagnekalender voorlichtingsteam. De eerste inzet van het splinternieuwe voorlichtingsteam is tijdens carnaval om de BOB campagne onder de aandacht te brengen. Want Carnaval is natuurlijk heel gezellig, maar hou wel je hoofd erbij.

De BOB
De voorlichtingsteams zullen tijdens de carnavalsdagen op 12 dagevenementen in de buitenlucht de BOB campagne onder de aandacht brengen, door op parkeerplaatsen de carnavalsvierders aan te spreken en de BOB te voorzien van een "je bent top BOB.nl" sticker. Als de bezoekers terug komen bij de auto's kan BOB een blaastest afnemen. Als de BOB helemaal niks heeft gedronken, want anders is het geen BOB, wordt de BOB beloond met een BOB sleutelhanger of een BOB frisser. En let op! De politie zal deze dagen extra alcoholcontroles uitvoeren.

Bedank je BOB
De BOB wordt beloond door het voorlichtingsteam, maar je kunt je eigen BOB natuurlijk ook bedanken via de website www.jebenttopbob.nl. Doe dit op een originele en creatieve manier en jij en je BOB maken kans op mooie prijzen zoals onder andere, Ipods, Vip arrangementen bij de finale World Cup Schaatswedstrijden of een schaatsclinic met BOB de Jong.

Cijfers
Naar schatting is zo'n 12% van de verkeerdoden in Nederland het gevolg van een ongeval waarbij alcohol in het spel is, in 2006 betrof dit 100 doden. Bij ziekenhuisgewonden is dit zo'n 13% (2.300 gewonden). Verhoudingsgewijs vallen de meeste alcoholslachtoffers in het verkeer in de weekendnachten, tussen 22.00 en 04.00 uur. Na 1 á 2 glazen neemt de ongevalkans al toe. Bij een promillage van 0,5 is de kans op een ongeval ongeveer anderhalf keer zo groot als zonder alcoholgebruik. Kortom: alcohol en verkeer gaan niet samen. En daarom is de BOB, vooral tijdens Carnaval als veel alcohol wordt genuttigd, zo belangrijk!

Het Brabants voorlichtingsteam verkeersveiligheid zal later dit jaar ook nog voor andere thema's op de landelijke campagnekalender Verkeersveiligheid en verspreid over heel Brabant actief zijn.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht