Partij van de Arbeid

Dubbele nationaliteit beter geregeld

31-01-2008 04:46

Problemen met loyaliteit en integratie los je niet op door de dubbele nationaliteit af te schaffen. PvdA-kamerlid Dijsselbloem: 'Het is een illusie te denken dat als je mensen dwingt hun oude paspoort door te knippen, ze geen verbondenheid meer zullen voelen met hun land van herkomst en daardoor ineens beter geïntegreerd raken.

In het oude wetsvoorstel van Verdonk was dit juist de kern. Nu de PvdA in het kabinet zit, is het oude voorstel van Verdonk helemaal van tafel.

Vandaag werd in de Tweede Kamer gedebatteerd over een nieuw wetsvoorstel over de dubbele nationaliteit. De PvdA onderschrijft de hoofdregel dat, wanneer je Nederlander wordt, je in principe afstand moet doen van je oude nationaliteit. Niet vanwege een vermeend gebrek aan loyaliteit of integratie, maar omdat het de voorkeur verdient dat een burger onder één rechtsstelsel valt.

Maar de PvdA hecht evenzeer aan de uitzonderingen die op de hoofdregel mogelijk zijn. Sommige nieuwe Nederlanders kunnen hun oude nationaliteit niet laten vervallen of komen anderszins onevenredig in de problemen door de afstandsplicht. Wij willen te allen tijde voorkomen dat mensen vermalen raken tussen twee verschillende rechtstelsels, aldus Dijsselbloem.

In het door het kabinet aangekondigde wetsvoorstel worden een aantal zaken nu veel beter geregeld. Enkele uitzonderingen worden alsnog onder de hoofdregel, de afstandsplicht gebracht. Maar ook voor hen kunnen, in bijzondere situaties, de uitzonderingen nog steeds gelden.

In de nieuwe wet worden ook enkele zaken geregeld waar de PvdA zich de afgelopen jaren voor heeft ingezet. Zo zullen jonge ouders die hun pasgeboren kind komen aangeven bij de gemeente, niet langer worden lastig gevallen met hun ongevraagde dubbele nationaliteit. Ook wordt conform het amendement Dijsselbloem geregeld dat kinderen van Nederlandse moeders, geboren voor 1985, alsnog Nederlander kunnen worden, net als kinderen van Nederlandse vaders uit die tijd.