Hulpverleningsdienst Groningen


Grote brand in gipsfabriek Farmsum
Gepubliceerd: 31 januari 2008, 16:56
Woensdagmiddag omstreeks 12.30 uur kwam bij de Gemeenschappelijke Meldkamer Groningen een melding binnen van een bedrijfsbrand bij gipsproducent Lafarge in Farmsum (gemeente Delfzijl). De brand was ontstaan in een machineruimte die wordt gebruikt voor het drogen van gips. De brandweer van Delfzijl werd gealarmeerd en kwam ter plaatse met een tankautospuit en de hoogwerker.

Na aankomst werd de brand al snel uitslaand (mede door de harde wind) en bleek er sprake te zijn van een behoorlijke vuurbelasting in de machinehal. Omdat het vuur dreigde over te slaan naar de grote fabriek zelf, werd opgeschaald naar een grote brand en werden nog twee tankautospuiten gealarmeerd. De hoogwerker en de dompelpomp (grootwatertransport) werden ingezet om met lagedruk veel water te spuiten op de scheidingswand tussen de drooghal en de grote produktieruimte. Hiermee kon uiteindelijk worden voorkomen dat de brand zich verder kon uitbreiden.

De brand ging gepaard met een forse rookontwikkeling, maar er kwamen verder geen gevaarlijke stoffen vrij. De rook heeft voor weinig overlast gezorgd, mede dankzij de stormachtige wind. Wel zijn uit voorzorg is de hulpdiensten in Duitsland, waar de rook naartoe trok, op de hoogte gebracht van de brand.

Rond 15.30 uur werd het sein 'brand meester' gegeven. Het nablussen zal nog enige tijd in beslag nemen. De brandweer heeft daarbij assistentie gekregen van een kraanbedrijf, die helpt bij het verwijderen van beplating. De droogruimte, van ongeveer 20 bij 10 meter, is door de brand vrijwel volledig verwoest. De schade aan de grote produktiehal lijkt beperkt gebleven tot brandschade aan de buitenwanden.

Bij de brandbestrijding zijn eenheden ingezet van de korpsen Delfzijl/Appingedam en Woldendorp. Vanuit Groningen is ondersteunend materieel aangevoerd.
De exacte oorzaak van de brand is nog niet bekend.