Gemeente Leiden

Datum 31 januari 2008

Contactpersoon Joop van Dissel
Ons kenmerk 310108tp01
Doorkiesnummer 071-5165150
Onderwerp Het COELO Belastingoverzicht Grote Gemeenten

Geachte raadsleden,

Gisteren is het jaarlijkse Belastingoverzicht Grote Gemeenten van het COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) verschenen en hebben de media daar aandacht aan besteed. In het Belastingoverzicht van het COELO worden de woonlasten weergegeven van de 36 grootste gemeenten van Nederland, waaronder Leiden. U zult zich ongetwijfeld verbazen over de gepresenteerde stijging van de woonlasten in Leiden. Wij hebben namelijk indices van 3,25% en 3,5% gehanteerd bij de stijging van tarieven en daarmee kom je nooit op 7,8% zoals het COELO aangeeft.

De oorzaak van het niet representatieve stijgingspercentage voor Leiden is de grondslagwijziging van het rioolrecht die alleen in Leiden heeft plaatsgevonden. Voor de grondslag 'WOZ-waarde' van vorig jaar is door het COELO wel een gemiddelde waarde gehanteerd; voor de grondslag 'huishouden' van dit jaar wordt nu niet de gemiddelde last, maar het hoogste tarief (voor drie- of meerpersoonhuishouden) gebruikt. Dat hoogste tarief representeert niet het gemiddelde tarief in Leiden; dat gemiddelde tarief ligt eerder, gezien de verdeling in de drie categorieën huishoudens, op het tarief van de tweepersoonshuishoudens.

Hetzelfde geldt voor het tarief voor afvalstoffenheffing, ook daar wordt in het COELO-overzicht uitgegaan van het hoogste tarief van ¤172,85 voor drie- en meerpersoonshuishoudens. Het gemiddelde tarief, weer gesteld op het tweepersoonstarief, ligt op ¤ 132,48. (Deze grondslag gold echter ook al in 2007. Daarmee worden de totale gemiddelde woonlasten in Leiden dus ook te hoog vastgesteld, maar doordat dit vorig jaar ook al gebeurde, heeft dit voor dit jaar geen grote 'sprong' meer tot gevolg op de ranglijst van de grootste steden.)

Zou het COELO de werkelijke gemiddelde lasten hebben gehanteerd, dan komt men uit op een bedrag van ongeveer ¤ 590,- aan woonlasten per huishouden. Leiden komt daarmee dan op een andere positie in de rangorde, namelijk op plaats 13 . (Lees: in 12 van de grootste 36 gemeenten zijn de gemiddelde woonlasten lager dan in Leiden.)

Er is contact gelegd met het COELO om dit verschil van inzicht aan te kaarten. Het COELO heeft toegezegd met Leiden in gesprek te gaan om voor de toekomst te kijken naar de wijze van berekenen van de gemiddelde woonlasten.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Gerda van den Berg

Bijlage: persbericht COELO

Bij deze inschatting van plaatsing is nog geen rekening gehouden met verschuivingen in plaatsing van andere gemeenten door vergelijkbare effecten.

Voor meer informatie, Bureau Communicatie, Eric Seugling, 071-5165118.

De Raad
Gemeente Leiden
Stadhuisplein 1
Postbus 9100
2300 PC Leiden
071-5165052
sleutel@leiden.nl
www.leiden.nl/gemeente