SARA


gepubliceerd op donderdag 31 januari 2008

SARA verwerft ZSP-status

Op 24 januari 2008 heeft Nictiz, het nationale knooppunt en kenniscentrum voor ICT en innovatie in de zorg, SARA Reken- en Netwerkdiensten gekwalificeerd als Zorg Service Provider (ZSP). De ZSP-kwalificatie is gebaseerd op de WGBO (Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst) en is in technisch opzicht te vergelijken met de certificering voor de informatiebeveiligingsnorm NEN 7510 voor de zorgsector.

Als ZSP participeert SARA in het ontsluiten van de landelijke ICT-structuur waarover onder andere Elektronische Patiënten Dossiers (EPD) of Elektronische Medicatie dossiers (EMD) uitgewisseld zullen worden. Met het toekennen van de ZSP-status verklaart Nictiz dat SARA een veilig netwerk levert voor het transport van deze gegevens.

Aan de ZSP-certificering is een op ITIL-processen gebaseerde audit voorafgegaan, waarbij onder andere toegangsbeveiliging, beschikbaarheidgaranties en het afhandelen van beveiligingsincidenten zijn beoordeeld. Mede door de aanwezigheid van SARA-CERT (SARA Computer Emergency Response Team) voldoet SARA volledig aan de hoge eisen die Nictiz stelt op het gebied van beveiliging.

De ontwikkeling voor SARA tot ZSP is een logische stap in de ontwikkeling van SARA. In 2004 heeft SARA voor negen ziekenhuizen in de regio Amsterdam het MANza-netwerk ontworpen en verzorgt sinds die tijd het beheer van dit dedicated netwerk.

Met de ZSP-status en de daarbij behorende technische oplossing levert SARA voor ziekenhuizen, zorgverleners en apothekers in Amsterdam en daarbuiten een veilig draagvlak voor het koppelen van regionale en landelijke Wide Area Networks.