Gemeente Harlingen

De gemeente en het plaatsen van UMTS antennes
31-1-2008
Vorige week zijn er UMTS antennes geplaatst op het dak van MCL Harlingen. Bij de gemeente zijn een aantal vragen binnengekomen of hiervoor een vergunning is afgegeven.
Dit is niet gebeurt, omdat het plaatsen van antennemasten op gebouwen vergunningvrij is. De gemeente kan tegen deze plaatsing (zowel GSM als UMTS) simpelweg niets doen. Er is namelijk geen toestemming van de gemeente voor nodig. Het is aan de eigenaren van gebouwen of zij plaatsing willen toestaan.
Door enkele omwonenden werd gesuggereerd dat de gemeente er wel wat aan kan doen, maar dat de gemeente dit niet wil. Er werd gerefereerd aan het zorgvuldigheidsprincipe waardoor in andere gemeenten het verlenen van vergunningen voor een UMTS antenne niet mogelijk zou zijn. Deze veronderstelling is niet correct. De gemeenten die het zorgvuldigheidsprincipe hanteren verlenen inderdaad geen vergunningen op aanvragen waarop zij invloed hebben. Bijvoorbeeld als de gemeente een grondpositie heeft of bij een artikel 19 procedure. In de gemeenten waar het zorgvuldigheidsprincipe wordt gehanteerd worden ook UMTS antennes geplaatst. Ook daar gebeurt dit omdat daarvoor geen gemeentelijke toestemming is vereist. Harlingen wijkt wat dit betreft niet af van deze gemeenten. Zo heeft de gemeente Harlingen op basis van haar grondpositie de aanvraag bij het Noorderlicht tegengehouden. Het beleid van de gemeente Harlingen is recent bevestigd in de Staatscourant en ondersteunt door jurisprudentie van de Raad van State.