Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders ontvangt prijs voor meest vrouwvriendelijke politicus

31 jan 2008 | De vrouwenrechtenorganisatie 'Women on Top' reikte vandaag de 'Prinsjesdagaward' uit aan minister Koenders. Deze prijs voor de meest vrouwvriendelijke politicus van 2007 ontving hij omdat vrouwenrechten een hoofdprioriteit is in zijn beleid. Ook stelde hij daarnaast een vrouwenfonds in.

Women on Top roemde minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) om zijn daadkracht. In de laatste jaren is er meer geld gekomen voor ontwikkelingssamenwerking wereldwijd, maar de financiering voor moedersterfte en vrouwenrechten loopt terug. Elke minuut sterft een moeder of kind onnodig in het kraambed, geweld tegen vrouwen is wereldwijd een groot probleem, en van de armste mensen in de wereld is het grootste deel vrouw.

Koenders wil hier verandering in brengen. Hij wil extra geld, mensen en politiek kapitaal inzetten om de positie van vrouwen te versterken. Onder meer door in zijn gesprekken met politiek leiders overal ter wereld aandacht te besteden aan de controversiele onderwerpen van het recht op veilige abortus, bestrijding van geweld tegen vrouwen, verruiming van seksuele en reproductieve rechten voor vrouwen en meisjes en uitbanning van verkrachting van vrouwen.

Meer informatie


* Lees hier de toespraak van minister Koenders
* Lees hier het persbericht van Women on Top Externe link


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Koenders neemt de Prinsjesdag Award in ontvangst Zie ook

* MDG 2: alle jongens en meisjes naar school
* MDG 3: gelijke kansen en rechten voor meisjes en vrouwen
* MDG 5: sterven er minder moeders door zwangerschap