Ministerie van Buitenlandse Zaken

31-01-2008

Kamerbrief over mededeling inzake Kaderwet ZBO's

Per 1 februari 2007 is de Kaderwet Zelfstandige Bestuursorganen (ZBO's) in werking getreden. In artikel 42 van deze wet is voorgeschreven dat elke minister voor de op zijn terrein werkzame ZBO's binnen een jaar na de inwerkingtreding aan de Tweede en de Eerste Kamer meedeelt welke ZBO's onder de werking van de Kaderwet zullen worden gebracht

In dit verband deel ik u mee dat ik heb besloten de stichting NCDO niet onder de werking van de Kaderwet te brengen. De subsidietaak van de NCDO zal derhalve per 1 januari 2010 worden beëindigd.

In het verleden is de privaatrechtelijke stichting NCDO door de rechter als bestuursorgaan aangemerkt vanwege de aan haar toebedeelde taken voor subsidieverlening aan derden ten behoeve van OS-draagvlakactiviteiten. Het is echter nooit de intentie geweest van mijn ambtsvoorgangers om een ZBO in het leven te roepen en het is evenmin mijn voornemen. Ik heb daarom besloten deze specifieke taak van de NCDO te beëindigen en de desbetreffende subsidieverlening voort te zetten onder ministeriële verantwoordelijkheid.

Ik sluit niet uit dat ik voor de uitvoering van de daarop betrekking hebbende werkzaamheden derden zal inschakelen. Een openbare aanbesteding van de uitvoering van dit subsidieprogramma behoort tot de mogelijkheden.

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Bert Koenders