LIOF


Resultaten in speerpuntsectoren

LIOF richt zich actief op de ontwikkeling van sectoren die de nieuwe economische basis voor het Limburg van de toekomst moeten gaan vormen. Dit zijn tegelijk de speerpunten van economisch beleid in de provinciale Versnellingsagenda en in de nota Pieken in de Delta van het ministerie van EZ. In de speerpuntsectoren opereert LIOF als aanjager of ontwikkelaar dan wel als adviseur of financier. Onder andere de navolgende resultaten werden geboekt.

Nieuwe energie
Op het gebied van nieuwe energie realiseerde Solland Solar Energy, 's lands snelste groeier in 2007, forse uitbreidingen op Business & Science Park Avantis en verviervoudigde zijn omzet. Ook op Avantis werden initiatieven voor een Solar Academy (voor de opleiding van honderden operators) en een onderzoekscentrum FEST aangekondigd. Scheuten Solar besloot om haar nieuwe fabriek voor zonnecellen in glas in Venlo te gaan bouwen en niet in het buitenland. Daarenboven werd het initiatief voor een investering van honderden miljoenen euro's in een siliciumfabriek op Chemelot bekendgemaakt. Samen met energiepartners uit Aken werd de Euregionale businessclub Energy Hills opgericht, waarmee een grensoverschrijdend platform is ontstaan voor ondernemers, kennisinstellingen, intermediaire organisaties en overheden op het gebied van nieuwe energie. Met deze resultaten en voornemens heeft Limburg in 2007 een goede basis gelegd om zich de komende jaren in het sterke internationale concurrentieveld een positie te verwerven.

Life Sciences
In deze sector gaat het vaak om complexe r&d en dito productontwikkeling en procedures. De opstart en vestiging van nieuwe bedrijven vergt dan ook relatief grote inspanningen en veel tijd. Via het Interregproject Transcend werden niettemin acht projecten van grensoverschrijdende samenwerking gerealiseerd tussen bedrijven en kennisinstellingen in de Euregio. Ook werden in dit verband ruim veertig nieuwe technologie- en toepassingsmogelijkheden geïdentificeerd die van belang worden geacht voor toekomstige bedrijfs- of productontwikkeling in de regio.
De samenwerking met kenniscentra, bedrijven en Euregionale partners leidde tot een groot internationaal congres Biomedica in Aken. In april 2008 krijgt dit een vervolg in Maastricht. In 2007 hebben wij samen met UM en azM voorbereidingen getroffen om via commercialisering van kennis binnen het Universitair Medisch Centrum meer biomedische bedrijfsactiviteiten in Limburg te genereren. In 2008 zal dit tot concrete resultaten leiden met een substantiële financiële participatie van LIOF.

Chemie en nieuwe materialen
Met de aankondiging van tien bedrijven, waaronder Neocork, zich te vestigen op industriepark Chemelot, overtroffen de resultaten op het gebied van chemie en nieuwe materialen de doelstellingen uit het convenant van Provincie, DSM, gemeente Sittard-Geleen en LIOF. Netwerkvorming vond plaats via Chemcafés en themabijeenkomsten in het kader van het programma Er is Chemie in Limburg. Plannen zijn voorbereid voor een Centre for Open Chemical Innovation en een Incubator op Chemelot. De plannen liggen nu bij het ministerie van Economische Zaken teneinde er financiële ondersteuning voor te verkrijgen. Met deze initiatieven en faciliteiten zijn er ook op dit gebied volop kansen om een versnelling aan de ontwikkeling te geven.

Hightech systems/automotive/maakindustrie
Het door het ministerie van EZ in 2007 omarmde programma High Tech Automotive Systems omvat EUR 42 miljoen voor economisch onderzoek en exploratieve ontwikkeling voor de bedrijven in de sector. Vooruitlopend op dit programma hebben LIOF en BOM versneld een activiteitenprogramma opgestart. Hier zijn twintig bedrijven, waaronder ook DSM voor zijn materialenkennis, actief om vijf nieuwe producten gezamenlijk te realiseren. Het gaat hierbij om nieuwe kunststof materialen en intelligente elektronica ten behoeve van de versnellingsunit van auto's.
Via het project Innovation Zone hebben wij in nauwe samenwerking met de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en Syntens 17 clusters van bedrijven en kennisinstellingen op weg geholpen met productontwikkeling. Daarnaast hebben 13 clusters in oprichting financiële ondersteuning ontvangen voor de uitvoering van een markt- en haalbaarheidsonderzoek. In alle 30 clusters was één Limburgs bedrijf vertegenwoordigd.

Highlights uit de LIOF-kerntaken
Naast bovengenoemde ontwikkelingen boekte LIOF goede resultaten gerelateerd aan de eigen kerntaken. Een korte samenvatting van de voorlopige resultaten volgt hieronder.

Participaties
In 2007 waren wij financieel betrokken bij een negen startende bedrijven in onze doelgroep industrie en stuwende dienstverlening. Aan zestien bestaande participaties verstrekten wij additionele groeifinancieringen. Met zes nieuwe participaties komt in 2007 het totaal geïnvesteerd vermogen op ruim 11 miljoen euro. Uit vijf miljoen euro die wij voor agro/food projecten hebben geoormerkt, hebben wij in het verslagjaar onder andere een participatie gerealiseerd in Mexma Food in Kerkrade, de producent van platbroden zoals tortillas.

Innovatief was onze Euregionale participatie samen met onze Belgische collega's van de Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM) in MuBio Products BV. Met deze grensoverschrijdende venture kan het biomedische bedrijf, met haar hoofdvestiging in Maastricht, volop profiteren van kennis en laboratoriumfaciliteiten van de Universiteit Hasselt.

Ontwikkeling&Innovatie
Met innovatievouchers hebben wij in 2007 negentien Limburgse bedrijven ondersteund door ze gratis adviesdagen bij kennisinstellingen aan te bieden. Dat vouchers een slagvaardig instrument zijn geworden in het stimuleren van kennistransfer blijkt uit het feit dat "onze" voucher doordrong tot de drie beste innovatie-instrumenten in Europa tijdens de Innovative Regions in Europe-award.

Dit jaar is, samen met Syntens, gestart met het detacheren van Innovation Officers bij bedrijven met innovatieplannen maar onvoldoende eigen menskracht. De belangstelling was groot: dertig Innovation Officers werden geplaatst bij even zovele Limburgse bedrijven. Twintig bedrijven namen, onder regie van DSM Solutions, deel aan innovatieondersteuning via de TRIZ-methodiek. Hiermee wordt productinnovatie nagestreefd op basis van patronen van bestaande en bewezen kennis.
Tenslotte hebben wij met cofinanciering door de Provincie Limburg en de Europese Unie 18 bedrijven geholpen met advies, subsidie of innovatieleningen bij hun innovatie-inspanningen.

Investeringsbevordering&Business Development
In 2007 waren wij betrokken bij werving, verankering en uitbreiding van elf bedrijven die gezamenlijk investeringen aankondigden ter grootte van EUR 200 miljoen met naar verwachting een duizendtal nieuwe arbeidsplaatsen. Dit resultaat werd bereikt in samenwerking met partners zoals het ministerie van EZ, NFIA, Provincie Limburg en de betrokken gemeenten.

Tot de meest aansprekende resultaten behoorden, naast Scheuten Solar, internetapotheek DocMorris uit Landgraaf die voor Limburg behouden bleef en nu, inclusief uitbreiding, op Avantis wordt gevestigd. Boston Scientific kondigde aan haar Kerkraadse operatie uit te breiden met een financial service center. Stella Aviation kondigde aan een vestiging van haar pilotenopleiding op Maastricht Aachen Airport onder te brengen.
Ook aansprekend zijn de resultaten die Limburgse bedrijven boekten in het project Compensatieorders van het ministerie van EZ. Door LIOF met dit project in aanraking gebracht, boekten zes Limburgse bedrijven orders van onder andere grote Amerikaanse en Franse opdrachtgevers.

Bedrijventerreinen
De uitgifte van bedrijventerreinen lag in 2007 op het niveau van de afgelopen jaren. Naast de positieve ontwikkelingen op bedrijventerreinen Chemelot en Avantis, vielen met name ook Industriepark Swentibold, Holtum-Noord en Californië op door positieve ontwikkelingen. Holtum Noord en het logistiek knooppunt aldaar profiteerde volop van de economische groei. Plannen voor uitbreiding van Holtum Noord zijn in ontwikkeling. Daar komt nog bij de ontwikkeling rondom NedCar. Het besluit van Mitsubishi om het model Outlander bij NedCar te gaan produceren, levert, naast werkgelegenheid, meer dan 12.000 extra containers per jaar op. Automotive gerelateerde ontwikkelingen ook op Industriepark Swentibold: de firma Langen kondigde aan het in 2007 op IPS geopende Europees Distributiecentrum van Mitsubishi verder te zullen gaan uitbreiden. Op Californië werd 30 ha grond verkocht aan twee tuinders, een belangrijke impuls voor Greenport Venlo.


-.-.-.-.-.-.-.-

Maastricht, 31 januari 2008

NV Industriebank LIOF
Frans Ridderbeekx
T: +3143 3280280