Ingezonden persbericht


30 januari 2008

Ondernemers luiden noodklok

Leven verdwijnt uit kansrijke streek 't Gooi

Langzaam gaat al het leven uit 't Gooi. Het gebied dreigt een sanatorium te worden. Dat schrijft de regionale werkgeversorganisatie VNO-NCW West in haar publicatie 't Gooi, dynamische kansen binnen groene kaders, die op 31 januari 2008 wordt gepresenteerd. Onder meer betaalbare woningen, veelsoortig beroepsonderwijs en daadkrachtige gemeenten zijn nodig om het tij te keren.

Bedrijven trekken weg uit 't Gooi. Jonge werknemers ook. Ze krijgen de ruimte niet om te kunnen leven en werken. Iedere vierkante meter natuur wordt beschermd. Gemeenten voeren een ontmoedigingsbeleid voor uitbreiding van bedrijfsactiviteiten. Bedrijventerreinen worden steeds moeilijker bereikbaar. De huizenprijzen en - huren zijn te hoog voor jonge mensen.

"Het Gooi is een kansrijke streek", meent Hans Hillen, voorzitter VNO-NCW 't Gooi. "De omroepen en mediasector zijn er gevestigd. Er zijn veel rijke ouderen, waardoor de zorgsector zich kan ontwikkelen. Door het vele groen willen mensen er graag wonen. Toerisme en recreatie is ook een sterke economische pijler. Maar de kansen worden niet gepakt. Gemeentebestuurders komen er vaak niet uit en besluiten daarom maar niets te doen. Het ontbreekt hier aan trekkers in het publieke debat. Bovendien zijn er voor dit gebied te veel gemeenten, die vaak moeizaam samenwerken."

Integrale visie

VNO-NCW pleit voor een integrale visie voor de regio 't Gooi, waarin wonen, werken en welzijn in evenwicht zijn. Bij die visie horen keuzes en een plan van aanpak die door álle regionale partijen worden gedragen: van gemeenten, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven tot zorginstellingen en sportverenigingen. In deze visie moet in ieder geval worden opgenomen:


- aanbod van aantrekkelijke, betaalbare woningen, waardoor meer jongeren in de regio blijven wonen;


- aanbod van veelsoortig beroepsonderwijs;


- ruimte voor woningbouw en een ringweg rond Hilversum;


- aanpak van de infrastructurele knelpunten, inclusief ondertunneling van wegen.

Bestuurders en directeuren van gemeente, openbaarvervoerbedrijf, woningcoöperatie, horecagroothandel, ziekenhuis, zorginstelling, Muiderslot, museum Hilversum en hockeyvereniging laten in de publicatie zien dat er draagvlak is voor zo'n gemeenschappelijke visie binnen de zo gewaardeerde groene kaders.

Noot voor redacties

Voorzitter VNO-NCW 't Gooi, Hans Hillen, zal in de namiddag van 31 januari 2008 de publicatie 't Gooi, dynamische kansen binnen groene kaders overhandigen aan vertegenwoordigers van de provincie Noord-Holland en het Gewest Gooi en Vechtstreek. De pers is hiervoor van harte uitgenodigd. De uitnodiging vindt u in de bijlage van deze mail. Graag even aanmelden van tevoren.

Voor meer informatie

Ingezonden persbericht