Gemeente Valkenburg aan de Geul

Valkenburg aan de Geul, 24 januari 2008

Leerlingen van Stella Maris College gaan energie besparen

Wethouder Jef Kleijnen wedt met scholieren

Op donderdag 31 januari gaan 140 scholieren van het Stella Maris College uit Valkenburg een weddenschap aan met wethouder Jef Kleijnen van Milieu. De scholieren wedden dat zij in 2 maanden tijd hun eigen CO2-uitstoot met minstens acht procent kunnen verminderen. Dat doen zij door op school en thuis energie te besparen. Als de leerlingen winnen, gaat het college van burgemeester en wethouders de ramen van de school wassen en kan de school een bijdrage van 2500 euro tegemoet zien. Mochten de leerlingen het gestelde doel niet halen, dan gaan zijn in het Valkenburgse centrum schoonmaken.

De aftrap van de weddenschap is op donderdagmiddag 31 januari om 14.00 uur op het Stella Maris College aan de Keelstraat in Valkenburg. De leerlingen krijgen dan een gastles over het broeikaseffect en tips om energie te besparen. Na afloop van de bijeenkomst zullen de wethouder en de leerlingen een contract ondertekenen.
De weddenschap duurt twee maanden. In die tijd gaan de leerlingen zoveel mogelijk energie besparen. Als zij minimaal 8 % energie hebben bespaard, hebben zij de weddenschap gewonnen. De besparingen worden gecontroleerd door de landelijke organisatie, Jongeren Milieu Actief (JMA, de jongerenorganisatie van Milieudefensie).

The Bet is een initiatief van JMA en heeft te maken met het Kyotoprotocol dat in 2005 in werking is getreden. Europese landen spraken al in 1997 af hun CO2-uitstoot met gemiddeld acht procent te verminderen vóór het jaar 2012. Omdat er nog maar weinig van is terechtgekomen, gaan jongeren nu zelf aan de slag. Met The Bet willen zijbewijzen dat je met eenvoudige maatregelen in huis en op school al gemakkelijk acht procent CO2 kunt besparen. (zie ook www.thebet.nl)