Gedichtendag 2008


Dichters laten zich inspireren door gevonden voorwerpen op Centraal Station Utrecht

UTRECHT, 20080124 -- Tijdens Gedichtendag 2008, op donderdag 31 januari om 10.00 uur onthullen twaalf dichters in de hal van Station Utrecht Centraal een gedicht dat zij speciaal voor Gedichtendag 2008 schreven. De twaalf dichters hebben zich daarbij laten inspireren door een voorwerp, uit het Depot Gevonden Voorwerpen van NS, dat zij zelf hebben uitgekozen. De dichters zijn: Rick de Leeuw, Ted van Lieshout, Ruben van gogh, Bernard Wesseling, K. Schippers, Neeltje Maria Min, Maria barnas, Willem van Toorn, Wim T. Schippers, Driek van Wissen en Ingmar Heytze. Gastheer en presentator deze ochtend is liefhebber Mathijs van Nieuwkerk.

Dingen:
Centraal thema tijdens Gedichtendag 2008 is de relatie tussen poëzie en `dingen'. Poetry International en NS hebben daarom twaalf dichters rondgeleid door het Depot Gevonden Voorwerpen van NS, waar tienduizenden voorwerpen liggen die in de trein of op het station zijn achtergelaten.

De voorwerpen en hun gedichten zijn de op 31 januari de hele dag te bekijken in de hal van Station Utrecht Centraal.

Gedichten op ansichtkaarten:
Om de treinreizigers mee te laten genieten deelt NS op Gedichtendag ansichtkaarten uit in de treinen met de gedichten van de twaalf dichters. Op de grote stations zijn de kaarten te vinden bij de NS-Servicebalies. Ná Gedichtendag zijn alle gedichten te lezen op www.tijdvoorlezen.nl.

De gedichten van K. Schippers en Neeltje Maria Min hangen van januari tot en met maart in de balkons van de treinen.





Van Keep namens NS