Ingezonden persbericht

Persbericht

Grote belangstelling pensioenbijeenkomsten ING

Werkgevers hebben behoefte aan professionele ondersteuning bij communicatie over pensioen

Ede, 30 januari 2008 - De nieuwe pensioenwet stelt pensioenuitvoerders en werkgevers samen verantwoordelijk voor de communicatie over pensioenen aan werknemers. Uit onderzoek* blijkt dat slechts 25% van de werkgevers haar werknemers actief informeert over pensioenzaken. Werknemers geven aan dat zij graag inzicht willen hebben in hun eigen pensioenregeling, maar meer dan de helft heeft geen idee hoe zijn pensioen er voor staat. Ook blijkt dat zij vaak niet op de hoogte zijn van de financiële consequenties indien de werknemer arbeidsongeschikt raakt of wanneer de partner overlijdt. ING Pensioencommunicatie, een gezamenlijk initiatief van RVS, ING Bank en Nationale-Nederlanden, is een concept dat werkgevers ondersteunt bij de voorlichting over pensioenen.

ING is in 2006 gestart met het concept ING Pensioencommunicatie, waarbij werknemers via de werkgevers worden geïnformeerd over het pensioenstelsel in Nederland en hun specifieke bedrijfspensioen. Het concept bestaat uit een stappenplan waarbij ING Pensioencommunicatie in overleg met de werkgever het proces coördineert en organiseert. Medewerkers worden uitgenodigd voor een interactieve voorlichtingsbijeenkomst die specifiek gericht is op het betreffende bedrijfspensioen. Daarna kan er op verzoek van de werknemer nog een individueel informatiegesprek plaatsvinden. Uiteindelijk wordt het proces samen met de werkgever geëvalueerd.

Het concept is inmiddels zeer succesvol gebleken. Er zijn ruim 1400 werkgevers die gebruik hebben gemaakt van ING Pensioencommunicatie. Uit de evaluatie blijkt dat zowel werknemers als werkgevers het concept zeer positief ontvangen. Zij waarderen het concept en de aanpak respectievelijk met een 7,9 en een 8,3.

Numico was een van de bedrijven die gebruik heeft gemaakt van ING Pensioencommunicatie. Hans Baars, voorzitter Ondernemingsraad Numico: 'Als werkgever ben je er medeverantwoordelijk voor dat er helder en eenvoudig wordt gecommuniceerd over pensioenen. Dat kan door de werkgever op zijn zorgplicht te wijzen, maar ook door daar zelf een actieve rol in te vervullen. Daarbij komt dat in een krappe arbeidsmarkt de combinatie van een goede pensioenregeling en een helder verhaal daarover een sterke pré zijn voor je bedrijf.'

Roland Boekhout, CEO RVS over ING Pensioencommunicatie: 'We merken dat er een enorme behoefte is bij werkgevers aan professionele ondersteuning bij het communiceren over pensioenen. Veel werkgevers vinden het een lastig onderwerp om uit te leggen, daarbij kost het veel tijd en geld om alle medewerkers op een effectieve manier te bereiken. We hebben inmiddels zoveel ervaring opgedaan, dat we voor ieder niveau van werknemers het onderwerp pensioen op een heldere wijze kunnen uitleggen."

ING Pensioencommunicatie is een gezamenlijk initiatief van RVS, ING Bank, Nationale-Nederlanden waarbij de werknemers via de werkgevers worden geïnformeerd over hun pensioenregeling. Het concept wordt aangeboden aan alle werkgevers in Nederland ongeacht waar het collectieve pensioen is ondergebracht. ING ziet financiële educatie als een van haar maatschappelijke speerpunten en daar sluit dit concept direct bij aan. Voor meer informatie kijk op www.ingpensioencommunicatie.nl of bel 0318 66 38 09.



Ingezonden persbericht