Ingezonden persbericht


Persbericht

TAKSIM - KARS

Modernisering, democratie en de toekomst van Turkije

Donderdag 31 januari debatteren Baskin Oran en Joost Lagendijk bij TUMULT in Utrecht over het democratiseringsproces in Turkije. Verkiezingen vinden in steeds vrijere omstandigheden plaats. Demonstraties naar aanleiding van de stembus uitslag al evenzeer. Tegelijkertijd schrijven commentatoren over een nieuw oplevend nationalisme en over de blijvende invloed van de 'deep state' op het land. Daar boven op spelen kwesties rondom het openbaar beleven van religie en de verhouding met de Europese Unie. Tijd voor een stand van zaken.

Joost Lagendijk is voorzitter van de 'Interparlementaire delegatie met Turkije' voor het Europees Parlement. Baskin Oran is professor aan de Tweede Universiteit in Ankara en onafhankelijk kandidaat bij de laatste parlementsverkiezingen. Rik Delhaas, VPRO- journalist, modereert de avond.

Baskin Oran kwam vorig jaar in het nieuws toen hij een andere invulling van het inwonerschap van Turkije voorstelde door "de term 'Turk' te vervangen door 'Türkiyeli' (letterlijk: iemand die in Turkije woont) om zo meer recht te doen aan de etnische diversiteit van dit land." De overheid was niet zo van dit idee gecharmeerd en klaagde hem aan op basis van het befaamde artikel 301. Dát is nu juist een wetsartikel waar de Europese Unie niet blij mee is, en waar Joost Lagendijk al jaren tegen strijdt. In dat voorstel komen alle politieke kwesties van Turkije samen.

Kan de EU bijdragen aan de modernisering van Turkije, of kan de EU juist leren van de conflicten die publieke intellectuelen in Turkije veroorzaken? Hoe moet een overheid zich opstellen in een steeds meer diverse samenleving? Kan een nationale geschiedenis in een Europees verhaal worden bijgeschreven?

Datum: donderdag 31 jan. Tijd: 20.00 uur. Locatie: TUMULT, Domplein 5, Utrecht. Entree vrij. (Info/reserveren: 030-2332430/www.tumultdebat.nl)


- einde persbericht -