Provincie Overijssel

Persuitnodiging

Dit is een gezamenlijk bericht van Het Oversticht en de provincie Overijssel

Zwolle, 30 januari 2008

Erven op koers
Het Overijssels erf centraal tijdens bijeenkomst

Het Overijssels erf staat komende donderdag 31 januari centraal tijdens een bijeenkomst op Erve Woldhuis in Hengelo. Het Oversticht en de provincie Overijssel willen aan de hand van drie thema's aan bestuurders, architecten, adviseurs en (potentiële) deelnemers weten hoe de ruimtelijke kwaliteit van het erf behouden of verbeterd kan worden. Een wandeling langs drie erven illustreert de drie thema's die centraal staan:


1. erftransformaties: Eigenaren worden gestimuleerd nieuwe ideeën voor hun boerderij en erf te realiseren. Dit gebeurt door de eigenaar specifieke kennis en kunde ter beschikking te stellen, zoals een architect of een landschapsarchitect. De ideeën worden dan samen uitgewerkt in een reanimatieplan. De provincie Overijssel ondersteunt deze plannen met een subsidie. De afgelopen jaren zijn diverse eigenaren van boerderijen bijgestaan bij de herbestemming van hun erf. Ter inspiratie zijn geslaagde voorbeelden van transformaties in Overijssel en een enkele in Gelderland voor het eerst gebundeld in een boek dat tijdens de bijeenkomst wordt gepresenteerd.


2. stallenbouw - Het Oversticht en de provincie werken gezamenlijk aan een programma dat de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van stallen in kaart brengt en gemeenten en gebruikers stuurt op ruimtelijke kwaliteit bij huidige en toekomstige ontwikkelingen. Om overheden en gebruikers te stimuleren stallen met een zo hoog mogelijke kwaliteit neer te zetten, is een folder (tekst, maar vooral veel beeld) ontwikkeld met do's en don'ts.


3. ervenconsulentschap - Sinds juli 2006 is er een ervenconsulent, een initiatief van Provincie Overijssel en het Oversticht. Dit consulentschap is uniek in Nederland. De afgelopen anderhalf jaar deden veel gemeenten en particulieren een beroep op de ervenconsulent waardoor de kwaliteit van de plannen voor aanpassing op het erf verbeterd kon worden. Het ervenconsulentschap wordt financieel ondersteund door de provincie Overijssel.

Het programma voor de dag ziet er als volgt uit:
13.15 uur Ontvangst op Erve Woldhuis, Haarweg 5 in Hengelo 13.30 uur Welkom door Jeroen Jansen, directeur van Het Oversticht 13.45 uur Toelichting op de thema's van de dag: erftransformaties, stallenbouw en ervenconsulentschap 14.15 uur Wandelexcursie langs erven illustreert de thema's van de dag 15.00 uur Thee en koffie
15.15 uur Overhandiging brochure stallenbouw aan gedeputeerde Piet Jansen (landelijk gebied, landbouw en water) 15.30 uur Presentatie inspiratieboek 'Traditie en Vernieuwing' door gedeputeerde Theo Rietkerk (Ruimte, wonen en milieu) 15.45 uur Paneldiscussie onder leiding van Rob Schouten 17.00 uur Afronding door Rob Schouten
17.15 uur Afsluitend drankje en stamppotbuffet

Informatie:
Provincie Overijssel, team Communicatie, telefoon 038 499 9224 of bij spoedvragen buiten kantooruren 06 183 00 003

Het Oversticht, Petra Versluis, communicatieadviseur , telefoon 038 421 32 57 of 06 429 15 826