International Film Festival Rotterdam

37th International Film Festival Rotterdam
23 januari - 3 februari 2008

PERSBERICHT 30 januari 2008

Arte France Cinema Award en Prins Claus Fonds Film Grant uitgereikt op de CineMart 2008

Tijdens de CineMart 2008 Closing Night Party, woensdagavond 30 januari 2008 in Club Rotterdam (Rotterdam) is de Arte France Cinema Awards uitgereikt aan het CineMart 2008 Project The Pervert's Guide To Ideology van Sophie Fiennes / Kasander (KTV bv), The Kasander Film Company (Groot Brittannië/Nederland). De Prins Claus Fonds Film Grant ging naar het CineMart 2008 Project In What City Does it Live? van Liew Seng Tat / Dahuang Pictures (Maleisië), tevens genomineerd voor één van de VPRO Tiger Awards voor zijn film Flower In The Pocket.

Arte France Cinema Awards
De Arte France Cinema Award (10.000 Euro) voor het beste CineMart 2008 Project is uitgereikt aan The Pervert's Guide To Ideology van Sophie Fiennes / Kasander (KTV bv), The Kasander Film Company (Groot Brittannië/Nederland), een voortzetting van de succesvolle samenwerking tussen filosoof en psychoanalyticus Slavoj Zizek en filmmaker Sophie Fiennes, makers van The Pervert's Guide To Cinema (2006).

De Arte France Cinema Awards Jury bestond uit Michel Reilhac (Algemeen Directeur Arte France Cinéma) en Alexandre Mallet-Guy (Managing Director Memento Films, Frankrijk). De Arte France Cinéma Award bestaat uit een geldprijs, die aan producenten worden uitgereikt voor het financieren van de ontwikkeling van het winnende project. Arte France Cinéma en CineMart willen met deze Award de ontwikkeling en productie van onafhankelijke films ondersteunen en promoten.

Prins Claus Fonds Film Grant
De achtste Prince Claus Fonds Film Grant van 15.000 Euro is uitgereikt aan het CineMart 2008 Project In What City Does It Live? van Liew Seng Tat / Dahuang Pictures (Maleisië). Zijn Flower In The Pocket is geselecteerd voor de VPRO Tiger Awards Competitie 2008. De Prins Claus Fonds Film Grant heeft als doel het ondersteunen van de eerste creatieve fase in de ontwikkkeling van een film productie. De internationale jury heeft unaniem gekozen voor dit aansprekende project uit de CineMart 2008 selectie.

De jury "heeft gekozen voor een project van een veelbelovende jonge filmmaker uit de nieuwe generatie Maleisische cineasten. In What City Does It Live? vertelt het verhaal van een dorpsgemeenschap in Maleisië die een verlaten houten huis wil verplaatsen naar hun dorp. Een Nigeriaanse migrant, op de vlucht voor de politie, belandt in hetzelfde dorp en neemt zijn intrek in het verlaten huis. De dorpelingen zien in zijn aanwezigheid een mysterieuze schim en geloven dat het huis spookt. De aanwezigheid van de man als schaduw in het huis schetst een poëtisch beeld van het schaduwbestaan van het migrantenleven in Maleisië." "Middels een simpel, universeel en tot de verbeelding sprekend verhaal, stelt de film zo op subtiele wijze sociale vraagstukken van de multiculturele samenleving aan de orde. Geplaatst in het spanningsveld tussen traditie, globalisering en migratie, behandelt de film volgens Liew Seng Tat het veranderende concept van 'thuis', niet als de plek waar je woont, maar met wie je daar woont. De jury kenschetst de opzet van de film als actueel, subtiel en geëngageerd. De leden van de jury zijn onder de indruk van de visuele kracht en het contemporaine engagement van het verhaal."

De Prins Claus Fonds Film Grant wordt jaarlijks aan een filmmaker uit Afrika, Latijns-Amerika, Azië of de Caraïben toegekend. Met de prijs steunt het Fonds de eerste creatieve fase van een filmproductie. Criteria die bij de selectie voor de Film Grant een rol spelen zijn innovatie en kwaliteit evenals de excellentie van het idee en concept van de film.

In de jury van de Prins Claus Fonds Film Grant 2008 hebben zitting: Karim Traïdia (Algerije/Nederland, juryvoorzitter, filmmaker, bestuurslid van het Prins Claus Fonds), René Mioch (Nederland, filmexpert en -producent), Susanna Harutyunyan (Armenië, artistiek directeur van het Golden Apricot Yerivan International Film Festival), Garin Nugroho (Indonesië, filmmaker), Simon Field (Groot Brittannië, artistiek directeur van het Dubai International Film Festival en filmproducent).

(einde persbericht)
Noot aan de redactie:

Persinformatie: IFFR Press Office (Bert-Jan Zoet/Nancy van Oorschot), Tel +31.10.890.90.90, email press@filmfestivalrotterdam.com

Voor informatie over het Prins Claus Fonds en de Film Grant: Iwana Chronis, Tel +31.70.427.43.03, i.chronis@princeclausfund.nl