NEN
Veiliger noten eten met Europese afspraak
woensdag 30 januari 2008, 11:00
NEN heeft voor het opsporen van aflatoxines in hazelnoten, pinda's,
pistachenoten, vijgen en paprikapoeder een nieuwe norm gepubliceerd,
NEN-EN 14123. Aflatoxine is een gif dat door schimmels wordt
geproduceerd en in voedingsmiddelen terecht kan komen. Consumptie van
besmette producten is schadelijk voor de gezondheid. De nieuwe norm
draagt bij aan het tijdig opsporen van aflatoxine en hiermee aan een
veilige consumptie van genoemde producten.
Aflatoxine kan ontstaan tijdens de opslag en het drogen van producten
onder vochtige omstandigheden. Het is hittebestendig en zeer
kankerverwekkend. De nieuwe norm vervangt NEN-EN 14123 uit 2003.
Belangrijkste verschil met de vorige editie is dat bewerkingsstappen
en validatiegegevens voor hazelnoten zijn toegevoegd. Hazelnoten
worden als grondstof gebruikt voor allerlei voedingsmiddelen, zoals
hazelnootpasta en bonbonvulling. Het is hierdoor een belangrijk
handelsproduct.