NEN


Veiliger noten eten met Europese afspraak

woensdag 30 januari 2008, 11:00

NEN heeft voor het opsporen van aflatoxines in hazelnoten, pinda's, pistachenoten, vijgen en paprikapoeder een nieuwe norm gepubliceerd, NEN-EN 14123. Aflatoxine is een gif dat door schimmels wordt geproduceerd en in voedingsmiddelen terecht kan komen. Consumptie van besmette producten is schadelijk voor de gezondheid. De nieuwe norm draagt bij aan het tijdig opsporen van aflatoxine en hiermee aan een veilige consumptie van genoemde producten.

Aflatoxine kan ontstaan tijdens de opslag en het drogen van producten onder vochtige omstandigheden. Het is hittebestendig en zeer kankerverwekkend. De nieuwe norm vervangt NEN-EN 14123 uit 2003. Belangrijkste verschil met de vorige editie is dat bewerkingsstappen en validatiegegevens voor hazelnoten zijn toegevoegd. Hazelnoten worden als grondstof gebruikt voor allerlei voedingsmiddelen, zoals hazelnootpasta en bonbonvulling. Het is hierdoor een belangrijk handelsproduct.